Tip: Zo maak je leuke kattenkiekjes

Tip: Zo maak je leuke kattenkiekjes

Senta Bemelman 876
Kattenliefhebbers opgelet! Leer hoe je de eigenzinnige beestjes nog beter op de foto krijgt met deze handige tips.

Katten fotograferen is ontzettend leuk. Deze dieren staan bekend om hun eigenzinnige karakter en lieve uiterlijk. Leer snel hoe je jouw eigen kat beter kiekt!

Accepteren

Vooral bij katten is het belangrijk om geduld te hebben. Een kat is minder goed te sturen tijdens het fotograferen dan bijvoorbeeld een hond. Accepteer dat de kat misschien helemaal geen zin heeft om stil te zitten of liever slaapt. Probeer niet de kat te forceren maar geduldig af te wachten tot hij of zij in actie komt. Soms kan het wel goed werken om het favoriete speelgoed erbij te pakken. Hierdoor vergroot je de kans op springfoto’s!

Automatische stand

Wees niet bang om de automatische stand te gebruiken wanneer je actiefoto’s maakt. Omdat katten vaak springen wanneer ze spelen of snel heen en weer rennen kan de automatische focus of sportstand van je camera vaak snel scherpstellen. Wanneer je zelf scherpstelt, kan dit veel tijd in beslag nemen en dan kan het moment als voorbij zijn. Maak ook gebruik van een snelle sluitertijd om de beweging te bevriezen.

Tijdstip

Bestudeer je kat goed. Wanneer is hij of zij actief op een dag? Wanneer je dit een paar dagen onderzoekt, weet je precies wanneer je hem of haar het beste kan fotograferen. Zo kan je kat bijvoorbeeld energievol door het huis heen lopen net nadat hij of zij binnen komt uit de tuin. Dit verschilt per kat. Soms is het ook erg leuk om een slapende kat te fotograferen. Vaak liggen de beestjes in rare houdingen of hebben zij een aandoenlijke gezichtsexpressie.

Achtergrond

Let ook op de achtergrond wanneer je fotografeert. Kies een rustige kleur om bijvoorbeeld de kleur van de  wacht of ogen te benadrukken. Neem bijvoorbeeld een witte achtergrond kleur om het beest extra te laten opvallen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta