Tip: Zo benader je een vreemde bij straatfotografie

Tip: Zo benader je een vreemde bij straatfotografie

Senta Bemelman 888
Straat fotografie is ontzettend spannend. De mensen die je tegenkomt en op de foto zet ken je vaak niet. Met deze tip kun jij je over dat ongemakkelijke gevoel heen zetten en mooie foto’s schieten!

Een portretfoto maken is vaak een intiem proces. Omdat je volledig focust op het gezicht, is dit voor het model soms confronterend. De omgeving kan jouw model meer op zijn of haar gemak stellen, maar het blijft altijd spannend voor beide partijen.

Op straat fotografeer je vaak vreemden. Omdat je deze persoon niet kent, en diegene niet voorbereid is op een portretfoto, moet je voorzichtig te werk gaan.

Straatfotografie

Wat straatfotografie aantrekkelijk maakt, is de interactie tussen mensen en hun omgeving. Hierdoor krijg je geen statische portretten. Maar als je iets bijzonders ziet, bijvoorbeeld een opvallend geklede vrouw, die vrolijk in gesprek is met een vriendin, dan is het toch lastig om een foto te schieten. Maar hoe pak je het aan zodat je dit soort momenten niet misloopt?

Laat merken dat je fotografeert, door je camera niet te verstoppen. Schiet eerst een foto van de persoon zonder direct erop af te stappen. Hierdoor leg je de natuurlijke interactie met de omgeving vast, omdat degene zich niet bewust van de camera is. Loop na het fotograferen naar hem of haar toe en zeg dat je een foto hebt gemaakt en vraag vervolgens of zij of hij nogmaals gefotografeerd wil worden. Laat ook de gemaakte foto zien en vraag eventueel of je deze online mag plaatsen. Wanneer het antwoord ‘nee’ luidt, dan verwijder je uiteraard de foto. Bij straatfotografie mag je namelijk niet ongevraagd foto’s van personen plaatsen.  Maak dus geen foto van iemand zonder er later op af te stappen.

Manieren

Iedereen gaat anders met nervositeit en zenuwen om. Voor de ene fotograaf werkt de bovenstaande manier goed, omdat je niet direct de confrontatie aan hoeft te gaan. Maar voor anderen is het juist een geruststelling om eerst met je model te praten. Analyseer waar bij jou het ongemakkelijke gevoel vandaan komt en probeer diverse manieren uit om te zien waar jij je prettig bij voelt.

Fotograaf Paul Choy vertelt dat een introductie vaak het ijs breekt. Over het algemeen willen mensen niet door een vreemde gefotografeerd worden. Daarnaast levert een gesprek vaak direct een persoonlijke connectie op, waardoor je natuurlijkere portretten krijgt. Leg de persoon uit waarom je hem of haar wilt fotograferen en of dit nog ergens terugkomt. 

Bovendien is het ook fijn om de contactgegevens van de gefotografeerde te vragen, dan kan je hem of haar ook de foto’s (of een link naar de website) sturen. Lees hier nog meer tips over het fotograferen van vreemden. 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta