Tip: Vraag bij opdrachten een aanbetaling

Tip: Vraag bij opdrachten een aanbetaling

Senta Bemelman 363
Je eerste betalende klant is een spannend moment voor iedere fotograaf. Zorg echter dat je een aanbetaling vraagt, om teleurstellingen te voorkomen.

De allereerste betaalde klus is een mijlpaal. Omdat alles nieuw is voor je, kan een aanbetaling mogelijk het laatste zijn waar je aan denkt. Toch is dit een belangrijke waarborging voor jouw diensten.

Zekerheid

Door een aanbetaling krijg je meer zekerheid dat de geplande fotoshoot zeker door gaat. Daarnaast laat je jouw klant op deze manier ook serieus nadenken over de fotoshoot omdat het niet enkel een afspraak meer in de agenda is. Door een aanbetaling wordt het werkelijkheid. Hiermee geef je jouw klant ook zekerheid dat de geplande dag door gaat en dat je jezelf serieus neemt als fotograaf.

Met een aanbetaling voorkom je ook dat je klant gemakkelijk afzegt of de afspraak wil verzetten. Maak het aanbetalingsbedrag niet te hoog, het liefst onder vijftig procent van het volledige bedrag. Lees ook hoe je de vraagprijs bepaalt voor opdrachten.

Fotografiecontract

Om de afspraak officieel te maken, kun je ook gebruik maken van een fotografiecontract. Hierin staan de belangrijkste aspecten van de fotoshoot zoals de locatie, het tijdstip en ook inhoudelijke informatie verwerkt.

Opdrachten krijgen

In het begin kan het vooral lastig zijn om opdrachten te krijgen. Houd fotografievacatures online in de gaten of vraag aan bekenden of zij iemand kennen die een fotograaf nodig heeft! Maak ook visitekaartjes waarop jouw contactgegevens staan. Op deze manier kun je een geïnteresseerde direct een communicatiemiddel bieden. Lees hier meer handige tips over het krijgen van opdrachten.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta