Tip: Voorbereiding voor een timelapse

Tip: Voorbereiding voor een timelapse

Senta Bemelman 315
Een timelapse video bestaat uit honderden verschillende foto’s, achter elkaar gezet. Maar hoe bereid je het maken van een timelapse precies voor?

Met een foto maak je een tijdsopname. Een timelapse video gaat net een stapje verder en legt een reeks tijdopnamen vast, die gezamenlijk een periode laten zien. Een dag-naar-nacht timelapse is bijvoorbeeld populair.

Voorbereiding

Wees goed voorbereid. Het maken van een timelapse kost namelijk veel tijd. Dit vergt niet alleen geduld, maar ook een goede inschatting.   

Gear

Zorg dat de accu van je camera goed opgeladen is en neem extra accu’s mee. Vergeet je statief niet en zorg dat je voldoende geheugenkaarten bij je hebt. Neem ook een opklap stoeltje of iets dergelijks mee, om tijdens de opnamen door rustig te kunnen zitten. Vergeet ook je powerbank niet! Omdat je niet ieder moment fotografeert, kan de batterij van je smartphone ook snel op gaan!

Kleding

Maak je een timelapse video op een winterse dag? Zorg dan voor dikke kleding, zodat je goed warm blijft. Bewaar accu’s en batterijen op koude dagen in je broekzak, of in kleding gewikkeld. De kou is namelijk niet goed voor deze fotografie-accessoires!

Eten en drinken

Zorg dat je ook voldoende eten en drinken hebt. Tijdens pauzes kun je goed bijkomen met een heerlijk broodje of een kopje warme thee.

Gezelschap

Dit soort projecten zijn ook leuk om samen te doen met een andere fotograaf of vriend(in). Maak er een leuk dagje uit van en kies beiden een ander onderwerp van de timelapse. Dit maakt het fotograferen nog leuker!

Locatie

Kies van tevoren een goede locatie. Wil je de drukte vangen? Kies er dan voor op midden in het stadscentrum te gaan fotograferen. Heeft de rustige natuur jouw voorkeur, kies dan een mooi bos uit. Houd bij het kiezen van de locatie voor ogen of je daar een tijdsverandering vast kan leggen. 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta