Tip: Vermijd de automatische HDR-functie

Tip: Vermijd de automatische HDR-functie

Senta Bemelman 773
De meeste camera’s hebben een automatische HDR-functie. Maar overweeg ook om handmatig meerdere foto’s te schieten voor een beter resultaat. Leer snel waarom.

Een HDR-foto betaat uit drie losse foto’s die worden samengevoegd tot een mooi geheel. HDR staat voor High Dynamic Range. Met dit hoog dynamisch bereik kun je op een nauwkeurigere manier de belichting aanpassen en bepalen.

Handmatig

Als je het maken van een HDR-foto overlaat aan de automatische functie van je camera kan dit een beperkt beeld opleveren. Vaak worden de individuele beelden bij deze modus samengevoegd tot één foto. Maak liever zelf foto’s met diverse f-stops. Door met uiteenlopende diafragmagetallen te fotograferen, vang je de donkere, lichte en middentonen individueel in beeld. Uiteindelijk voeg je de foto’s samen in Photoshop. Wanneer je de foto’s handmatig maakt, kun je bepalen hoe sterk de donkere en lichte tonen in beeld terugkomen. Dit geeft je veel vrijheid in de nabewerking.

In de onderstaande video wordt snel uitgelegd wat HDR-fotografie betekent en hoe je hiermee werkt.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta