Tip van de dag 8 juli: speel met je uitsnede

Tip van de dag 8 juli: speel met je uitsnede

Nadja Geskus 823
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: speel met je uitsnede.

Compositieregel

Om je te helpen met het bepalen van een goede compositie, zijn er twee verschillende compositieregels; de gulden snede en de gouden ratio. Bij de gulden snede verdeel je het frame in negen blokken. Je plaatst het onderwerp tegen de lengte van een van de buitenste lijnen of op een van de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Bij de gouden ratio gebruik je een spiraalvormig raster gebaseerd op een wiskundige berekening. Het onderwerp komt terecht in de kleinste ronding van de spiraal. De ene regel kan soms een beter resultaat geven dan de ander, maar dit wil niet zeggen dat er één van de twee niet goed is. Sterker nog, misschien maak je zelfs wel een hele mooie foto zonder een van deze twee regels toe te passen. Wat kan helpen is om verschillende dingen uit te proberen. Wat werkt wel bij jouw foto en wat niet?

Tip van de dag 8 juli: speel met je uitsnedes

De gulden snede

Tip van de dag: speel met je uitsnede

De gouden ratio

Creatief

Als je nog niet zo lang bezig bent met fotografie, heb je vaak de neiging om je onderwerp midden in het beeld te zetten. Speel eens met de restruimte. Plaats aan één kant bijvoorbeeld aanzienlijk wat meer ruimte. Dit kan een heel spannend effect geven, zeker als je model bijvoorbeeld ook die richting op kijkt. Je creëert op die manier een soort verhaal erbij. 

Tip van de dag 8 juli: speel met je uitsnede

Bewerken

Tijdens het bewerken van een foto kun je erg makkelijk de uitsnede nog aanpassen. Zo kun je overbodige of storende details gemakkelijk aan de randen wegsnijden. Maar let wel, als je gaat croppen, hou je een foto over met minder pixels dan het origineel. Snij dus niet te veel weg, want dan kan het zijn dat je een te kleine foto overhoudt. 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja