Tip van de dag 7 juni: controleer je instellingen

Tip van de dag 7 juni: controleer je instellingen

Nadja Geskus 491
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: controleer je instellingen.

De meeste fotografen kennen het wel. Je bent lekker aan het fotograferen op een locatie en denkt je camera goed te hebben ingesteld. Bij thuiskomst bekijk je de foto’s op de computer, blijkt dat je camera halverwege toch niet meer goed ingesteld stond. Het resultaat? Té donkere of té lichte foto’s.

Licht

Als je gebruik maakt van natuurlijk licht, heb je te maken met constant veranderend licht. Het komt dus vaak voor dat jij je camera goed instelt, maar dat het even later een stuk donkerder is, omdat er bijvoorbeeld een wolk voor de zon zit. Dan moeten je instellingen natuurlijk mee veranderen. Controleer dus om de zoveel tijd wel of je instellingen nog steeds goed zijn.

Histogram

Als je een foto neemt, kun je in het histogram erg goed zien of de foto goed belicht is. Aan de linkerkant van het histogram zie je de donkerste schaduwen en aan de rechterkant zie je de hooglichten. Heb je een erg donkere foto gemaakt, dan zul je dus veel pieken zien aan de linkerkant van het histogram en bij een erg lichte foto juist aan de rechterkant. Een goed of fout histogram bestaat niet. Het ligt natuurlijk erg aan de foto die je wilt maken. Maar je kunt wel aan de hand van het histogram beslissen of je toch meer of minder licht wil gebruiken.

Tip van de dag 7 juni: controleer je instellingen

Andere instellingen

Niet alleen het licht is natuurlijk belangrijk om te checken. Kijk voor je gaat fotograferen ook eens naar de ISO-waarde. Heb je die na de vorige shoot wel weer goed gezet? Zonde natuurlijk als je straks ineens erg veel ruis in je foto hebt, zonder dat je dat wilde. Ook is het belangrijk om te kijken of je in JPG of in RAW fotografeert voor je gaat shooten.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja