Tip van de dag 3 juli

Tip van de dag: 3 juli

Nadja Geskus 525
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: breng diepte in je foto.

Diepte

Doordat je met twee ogen kijkt waar een beetje ruimte tussen zit, zie je diepte. Doe maar eens één oog dicht, dan valt de diepte weg. Door een camera zie je dus geen diepte en dat zie je ook terug in een foto. Met een camera kan je wel de hoogte of breedte van een bepaalde situatie aangeven, maar de diepte gaat gewoonweg niet. De truc is dus om diepte in de foto te creëren met andere manieren.

Voorgrond en achtergrond

Een handige truc om meer diepte in je foto’s te krijgen is om je foto op te splitsen in 3 verschillende lagen; de voorgrond, de achtergrond en het midden. Als je een enkel object op de voorgrond plaatst, creëer je een afstand tussen voor en achtergrond en daarmee schets je diepte.

Tip van de dag: 3 juli

Scherptediepte

Scherpte kan ook meespelen in het diepte gevoel. Teruggaand naar de verschillende lagen in de foto; als het object op de voorgrond scherp is en de achtergrond onscherp (je werkt dus met weinig scherptediepte), creëer je een ander soort dieptegevoel dan als alles scherp is. Probeer maar eens uit wat dit met je foto doet!

Tip van de dag: 3 juli

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja