Tip van de dag 27 juli: Voorkom vermoeide ogen

Tip van de dag 27 juli: Voorkom vermoeide ogen

Nadja Geskus 864
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: Voorkom vermoeide ogen.

Als je op een computer werkt, kun je snel last krijgen van vermoeide ogen, zeker wanneer je voor lange tijd dicht op een beeldscherm zit. Het blijkt zelfs zo te zijn, dat je bij monitoren sneller last krijgt dan bij andere beeldapparatuur, zoals tv’s. Maar hoe kun je vermoeide ogen nou voorkomen?

LED

LED-achtergrondverlichting wordt steeds vaker gebruikt. Sindsdien hebben steeds meer mensen last van vermoeide ogen als gevolg van flikkeringen. Mensen met erg gevoelige ogen kunnen het snelle knipperen van de LED-achtergrondverlichting zelfs zien als flikkerend beeld. Maar ook als je dit snelle knipperen niet ziet, kun je last krijgen van vermoeide ogen.

Scherm

Het lijkt logisch dat een fel beeldscherm duidelijk is en goed leesbaar. Toch is een te felle instelling van het beeldscherm vaak de hoofdoorzaak van vermoeide ogen. Maar ook een te donker ingesteld beeldscherm is kan voor vermoeide ogen zorgen, omdat de inhoud niet zo goed leesbaar is.

Tip van de dag 27 juli: Voorkom vermoeide ogen

Voorkom vermoeide ogen

Je beeldscherm heeft op verschillende tijden van de dag, dus ook verschillende instellingen nodig. Dit komt door het omgevingslicht. Als het erg donker is, zal je ook niet een heel fel beeldscherm nodig hebben. Terwijl bij fel daglicht, je juist wel een fellere instelling nodig hebt.

Eizo heeft hier ook een handige oplossing voor. Veel beeldschermen van EIZO bevatten namelijk de speciale omgevingslichtsensor Auto EcoView. Auto EcoView zorgt ervoor dat je beeldscherm niet te fel, maar ook niet te donker is. De helderheid wordt namelijk automatisch aangepast aan het omgevingslicht en dit vermindert de vermoeidheid van je ogen.

Tip van de dag 27 juli: Voorkom vermoeide ogen

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja