Tip van de dag 25 juli: Kies de juiste lens

Tip van de dag 25 juli: Kies de juiste lens

Jasper van Bladel 1143
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: Kies de juiste lens.

Het klinkt als een open deur, maar toch is het belangrijk hier keer op keer aan te denken. Neem de juiste lens mee voor je onderwerp. Als je vogels wilt gaan fotograferen, neem dan een telelens mee, want met een groothoek kom je niet ver. En andersom wordt het ook niets, als je een telelens meeneemt naar de verjaardag van de schoonmoeder.


Licht

En dat geldt niet alleen voor de brandspuntafstand. Nee, ook over de lichtsterkte moet je goed nadenken voordat je gaat fotograferen. Een donker verjaardagspartijtje is geen goede vriend van je niet lichtsterke kitlens. Neem dan bijvoorbeeld een 50mm f/1.8 mee. Dan kun je ook bij weinig licht uit de voeten. Is dat feestje buiten in de tuin, dan is je kitlens (met waarschijnlijk f/3.5) weer veel beter op zijn plek.

Gewicht

Dan heb je nog gewicht. Een lange wandeling met je zware dslr plus telelens is geen pretje, zeker niet als het buiten heel erg warm is. Een compacte camera is dan veel handiger en fijner.
Kortom: bekijk vooraf welk onderwerp je gaat fotograferen én onder welke (licht)omstandigheden. Dan komt je vrijwel zeker met mooie foto’s thuis.