Tip van de dag 24 juni

Tip van de dag 24 juni

Nadja Geskus 955
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: gebruik een grijskaart.

Als je een serie foto's maakt, is het belangrijk dat de kleuren hetzelfde zijn. Dit kan zeker met een witte achtergrond nog wel eens lastig zijn. Vaak als je de foto's naast elkaar zit, zie je toch veel kleur verschil in de witte achtergrond. Hier bestaat een handige tool voor die dit probleem voor je oplost; de grijskaart. 

Wat is een grijskaart?

Een grijskaart is een kaart met een geijkte kleur grijs van 18%. Zowel je camera als Photoshop herkennen deze kleur, waardoor je hem als een referentiepunt kunt gebruiken. Alle verschillende lichtbronnen hebben zoals je weet effect op de kleurbalans. Als je in je serie een exacte kleurreproductie nodig hebt, dan kun je de grijskaart niet missen! 

Tip van de dag

Hoe gebruik je een grijskaart?

Via een functie op je spiegelreflexcamera kun je met behulp van een grijskaart je camera instellen op de juiste witbalans. Bij het fotograferen in RAW kun je de foto's in de nabewerking ook nog in de goede kleurtoon zetten, zonder dat je kwaliteit van beeld verliest. 

Maak eerst een foto waar de grijskaart in beeld is. Maak vervolgens de foto die je wilt maken, zonder de grijskaart in beeld. Als je beide RAW bestanden opent in Photoshop, kun je met een pipet de juiste witbalans bepalen in de foto met grijskaart en deze zelfde witbalans toepassen op de andere foto. 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja