Tip van de dag 22 juni

Tip van de dag 22 juni

Nadja Geskus 539
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: werk vanuit een concept.

Foto's maken is erg leuk! Maar gewoon zomaar foto's maken geeft niet altijd de beste resultaten. Soms kan het wel degelijk een toevoeging zijn om vanuit een concept te werken. Maar hoe bedenk je nou een goed concept? Het begint natuurlijk met een idee. Wat voor soort foto heb je in gedachten?

Uitwerking

Als je een idee hebt van wat je wilt gaan maken, kun je dit verder uitwerken. Hoe gaat het er uit zien? Van welke hoek fotografeer ik het? Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan wat voor sfeer je de foto mee wilt geven. De sfeer bepaald voor een groot deel ook hoe mensen jouw foto straks zullen ervaren. Licht is erg belangrijk bij het creëren van sfeer. Kleine oefening: pak eens een simpel onderwerp, bijvoorbeeld een broodrooster en fotografeer die op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan agressief, vrolijk, dromerig, triest. Een behoorlijke klus nog om datzelfde onderwerp zo verschillend op de foto te krijgen, maar dat kan je wel erg goed helpen met het uitwerken van andere ideeën. 

Anders

Heb je nou een goed idee voor je foto? Ga dan eens na of het niet al heel vaak door andere wordt gedaan. Kijk eens of jij het misschien net wat anders aan kunt pakken. Zo creëer je echt je een eigen beeld. Bedenk eens hoe je beeld eruit zou zien in een ander tijdperk of op een andere locatie. Of misschien geeft het wel een heel leuk effect als jouw onderwerp ineens kan bewegen of in een heel andere context wordt geplaatst. Stap buiten de normale paden, wees creatief en kijk eens hoe je je beeld anders zou kunnen maken. 

Naam

Als laatste bedenk je nog een goede naam. 'De bladeren die tijdens een hevige storm van de boom waaien' is natuurlijk niet erg pakken. Zoek een korte naam die sterk is en past bij de sfeer van je beeld. 

Tip van de dag 22 juni

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja