Tip van de dag 21 juni

Tip van de dag 21 juni

Nadja Geskus 837
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: maak een shotlist / storyboard.

Als je straks een opdracht hebt, is het handig om de shoot van te voren al een beetje te plannen. Vaak kun je alvast vooraf bedenken wat voor beelden je nodig hebt. Het is dan handig om een storyboard of een shotlist te maken. 

Storyboard

Een storyboard bestaat eigenlijk uit kleine tekeningen of afbeeldingen die duidelijk maken hoe elk shot eruit ziet. Welke pose het model bijvoorbeeld aanneemt of vanuit welke hoek je wil schieten. Dit maakt het niet alleen duidelijk voor jezelf tijdens een shoot wat je precies moet fotograferen, maar zo kun je ook aan anderen laten zien wat precies de bedoeling is en hoeveel foto's je wil gaan maken. 

Shotlist

Een storyboard is uitgewerkt in beelden, zo zie je snel hoe alles er visueel uitziet. Een shotlist is eigenlijk een soort aanvulling op een storyboard, maar je kunt dit ook zonder storyboard maken. In een shotlist vertel je duidelijk wat er gefotografeerd moet worden, waarom en op welke manier. Het kan zijn dat je tijdens het fotograferen een andere volgorde aanhoudt dan dat je in de shotlist hebt aangegeven. Belangrijk is dan dat je bijhoudt welke foto's er al zijn gemaakt. Als je later merkt dat je een beeld mist, heb je een probleem. 

Je hoeft natuurlijk niet bij elke shoot een uitgewerkt storyboard en shotlist te maken, maar het kan zeker zijn nut hebben bij sommige opdrachten of series die je wilt maken. Als je met teams werkt kan een storyboard erg handig zijn, omdat zo iedereen precies weet wat er moet gebeuren. 

Tip van de dag 21 juni

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja