Tip van de dag 20 juni

Tip van de dag 20 juni

Nadja Geskus 1816
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: speel met je perspectief.

De meeste mensen fotograferen staand. Dit kan natuurlijk prachtige beelden geven, maar als je je standpunt verandert en daarmee het perspectief, kan dat soms nog een veel mooier beeld geven.

Kikkerperspectief

Bij een kikkerperspectief neem je een lager standpunt in dan normaal. Denk aan kikkers, die zitten op de grond. Je onderwerp bevindt zich dan vaker boven jou, waardoor je dus tegen je onderwerp op kijkt. Omdat je van onder fotografeert lijkt je onderwerp ook veel groter. De horizon ligt dan laag in je beeld.

Tip van de dag 20 juni

Vogelperspectief

Bij vogelperspectief neem je als het ware het standpunt van een vogel in. Je fotografeert dus van bovenaf, precies het tegenovergestelde van kikkerperspectief. Je onderwerp ligt beneden je en lijkt hierdoor kleiner. De horizon ligt vaak bovenin je beeld of staat zelfs helemaal niet op de foto.

Tip van de dag 20 juni

Ooghoogte

Als je op gelijke hoogte bent met je onderwerp, dan spreken we van ooghoogte. Je horizon ligt dan vaak in het midden van het beeld.

Speel eens met verschillende perspectieven als je gaat fotograferen en kijk eens wat het met je onderwerp doet. Zo kun je verrassende beelden krijgen.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Leuk,

al eens mee geoefend, maar het blijkt dat mensen er verschillende dingen onder verstaan.

afbeelding van Ria Roggeband

Is leuk, maar blijkt dat mensen er soms ook op kleuterhoogte fotograferen onder verstaan.