Tip van de dag 17 juni

Tip van de dag 17 juni

Nadja Geskus 947
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: Lange sluitertijd.

Het gebruik van een lange sluitertijd kan een erg leuk effect geven aan sommige foto’s. Het kan een mysterieus en betoverend effect geven aan je foto, doordat bepaalde dingen er erg onrealistisch uit gaan zien. En het maakt het onzichtbare zichtbaar: beweging.

Licht

Met licht kun je creatieve foto’s maken in combinatie met een lange sluitertijd. Bewegend ligt maakt als het ware een lichtgevende lijn in je foto. Denk bijvoorbeeld aan lichtstrepen op een snelweg. Kies een mooie plek waarbij de lichtstrepen een mooi effect op je compositie hebben. Je kunt ook tekenen met licht of onderwerpen belichten in een donkere omgeving. Zet bijvoorbeeld eens een object in een donkere kamer. En beschijn met een lampje langzaam het hele object (denk hierbij wel aan dat je zelf ook veel beweegt, als je stil staat kan het zijn dat je zelf op de foto komt). Zo wordt het object op de foto belicht, maar de rest blijft donker.

Tip van de dag 17 juni

Beweging

Beweging wordt met een lange sluitertijd op de plaat gelegd. Hier kun je op speelse manieren gebruik van maken! Water bijvoorbeeld krijgt een mistachtig effect als je een lange sluitertijd gebruikt met het fotograferen. Watervallen worden zo mooie sluiers. Prachtig als het wat donkerder is, dan krijgt je foto net dat beetje extra mystiek. Ook wolken worden met een lange sluitertijd mooi uitgeveegd.

Wil je weten hoe je de mooiste foto’s kunt maken met een lange sluitertijd? Lees dan hier meer.

Bekijk hier wat andere met lange sluitertijden hebben gedaan. Wat is jouw mooiste lange sluitertijdfoto?

Tip van de dag 17 juni

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja