Tip van de dag 16 juli: wees onopvallend

Tip van de dag 16 juli: wees onopvallend

Nadja Geskus 649
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: wees onopvallend.

Als fotograaf kan het in sommige gevallen heel erg zijn voordeel hebben om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Voor de tip van vandaag lichten we twee van die gevallen voor je uit.

Wildlife

Bij wildlife fotograferen is één van de belangrijkste zaken dat je onopvallend moet blijven. Wilde dieren schrikken vaak van mensen. Als je te veel opvalt dan is de kans groot dat je onderwerp gevlucht is, voor jij ze ziet. Zorg dus dat je voldoende afstand blijft houden en zo onopvallend mogelijk bent. Hoe doe je dat? Zorg vooral dat je geen felle kleuren draagt en blijf in de buurt van beschutting. Pro beer ook zo stil mogelijk te blijven.

Ook is het van bijzonder belang dat je voorzichtig bent bij het fotograferen van wildlife. Wilde dieren kunnen in hun angst onverwachte acties ondernemen. Raak ze daarom niet aan en kom niet tussen het water en de dieren. Zorg ervoor dat je een telefoon bij je hebt voor noodsituaties en zet die natuurlijk wel op stil!

Lees ook: Vijf tips voor vogelfotografie

Tip van de dag 16 juli: wees onopvallend

Straatfotografie

Ook bij straatfotografie kan het erg in zijn voordeel werken om onopvallend te werk te gaan. Zo blijven de mensen namelijk bezig met hun eigen bezigheden. Als je veel aandacht trekt, zullen ze daarmee stoppen en naar jou kijken. Zo raak jij je prachtige beeld kwijt.

Onopvallend werken kun je doen door gewoon met je camera om je nek rond te lopen en je als een toerist te gedragen, of door een minder grote camera te gebruiken. Wanneer je dan een interessant beeld ziet werkt het erg goed om met je voeten een kwart weg te draaien zodat je eigenlijk de andere kant uitkijkt. Op het moment dat je dan de foto wil maken draai je je even, neemt de foto en stapt gewoon weer de andere kant uit. Het is handig je camera een beetje onder je handen te verstoppen.

Mocht iemand nou toch doorkrijgen dat je diegene fotografeert, blijf dan altijd beleefd. Sommige mensen vinden het niet prettig als je ze fotografeert. Praat rustig met diegene en bij hoge nood kun je de foto altijd verwijderen, zodat diegene zich niet meer bespied voelt.

Tip van de dag 16 juli: wees onopvallend

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja