Tip van de dag 10 juni: Hou de horizon recht

Tip van de dag 10 juni: Hou de horizon recht

Nadja Geskus 2504
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: Hou de horizon recht.

Elke fotograaf kent het probleem van de horizon wel; maak je een foto, is de horizon scheef. Zonde! In de nabewerking is een scheve horizon natuurlijk makkelijk te bewerken, maar het nadeel hiervan is dat je een deel van je beeld verliest. Probeer daarom altijd je horizon recht te fotograferen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een horzion scheef op de foto te zetten, als dit goed bij je concept past, maar indien je hier niet voor kiest probeer er dan op te letten om hem recht te houden.De tip van vandaag: Hou de horizon recht.Zoals je ziet staat de horizon hier niet recht. Zonde. Het is nu net alsof de zee leegloopt.

Statief

Een handige truc om je horizon recht te houden, is natuurlijk een statief. Hierdoor staat je camera niet alleen stabiel, waardoor je geen onscherpte creƫert, maar je kunt ook heel nauwkeurig je composite bepalen. Maar een statief heeft nog een handig voordeel; in de meeste zit namelijk een waterpas ingebouwd. Zo kun je precies zorgen dat je camera recht staat.

Content Aware Crop

Op het moment is het nog zo dat als je je horizon rechttrekt in een bewerkingsprogramma, dat je dan een deel van je beeld verliest. Photoshop krijgt binnenkort echter een nieuwe functie. Lees er hier meer over.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja