Stel je eigen smartphonefotografie-uitdaging samen

Tip: Stel je eigen smartphonefotografie-uitdaging samen

Senta Bemelman 405
Met je smartphone kun je gemakkelijk en snel kiekjes maken, wanneer jij jouw camera niet bij de hand hebt. Maar je kunt ook veel leren over fotografie door met dit handige apparaat foto’s te schieten.

Een fotografie-uitdaging is een toffe ervaring omdat je jezelf vaak uit je comfortzone plaatst.  Daarnaast is het ook erg leuk omdat je op een praktische manier meer leert over het vakgebied.

Telefoon

Doe deze fotografie-uitdaging met je smartphone om een feeling te krijgen met fotografie, zonder zorgen over de instellingen zoals het diafragma of de sluitertijd. Op deze manier leer je meer over bijvoorbeeld de compositie. Daarnaast krijg je vaak ook veel inspiratie door met je telefoon te fotograferen.

Spelregels

Wat foto-challenges zo leuk maakt is dat je zelf de spelregels bepaalt. Bovendien kun je de opdrachten zowel samen als alleen uitvoeren. Hieronder staat een richtlijn waarmee je jouw fotografie-uitdaging zelf kunt samenstellen. Gebruik de vragen om jouw ideale opdracht tot stand te brengen.

Plaats

Kies een locatie uit waar je de opdracht uitvoert. Dit kan buiten zijn of in de huiskamer. Ook kun je de fotografie-uitdaging op meerdere locaties uitvoeren om meer te leren over de belichting bij weinig en veel licht. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het wandelen op een willekeurige plek te stoppen en daar te fotograferen.

  • Waar ga je fotograferen?

Deelnemers

Ga je alleen op pad of heb je meerdere deelnemers? De inhoud van de opdracht verandert hiermee niet, maar de vorm wel. De dynamiek is ook erg anders wanneer je alleen fotografeert. Wanneer je met een groep gaat, is enige organisatie vereist en moeten de locatie en spelregels van tevoren bekend zijn.

  • Met wie fotografeer je?

Tijdstip

Daarnaast is het ook leuk om op een specifiek tijdstip naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld tijdens het gouden of blauwe uur foto’s om het effect van het licht te leren begrijpen. Omdat je met je smartphone minimaal de belichting aan kunt passen, leer je creatief om te gaan met het krijgen van het juiste licht. Dit kan bijvoorbeeld door het licht te reflecteren met een wit fel papier. Wanneer je met meerdere mensen de uitdaging aangaat, is het leuk om een tijdslimiet in te stellen. Maak bijvoorbeeld binnen een uur foto’s en beoordeel aan het einde wie de mooiste plaat maakte. Ook kun je het bekronen van de winnaar vervangen door een kritische analyse. Bekijk gezamenlijk welke foto’s wel, en welke niet goed zijn.

  • Op welk tijdstip ga je fotograferen?
  • Hoeveel tijd heb je voor de opdracht?

Doel

Je kunt veel leren door met je smartphone te fotograferen. Niet alleen de belichting, maar ook de compositie of het standpunt kun je hiermee oefenen. Bedenk bij het samenstellen van de opdracht met doel je de fotografie-uitdaging aangaat. Je kan bijvoorbeeld kikkerperspectief willen oefenen, of aan de slag met portretfotografie.

  • Met welk doel fotografeer ik?
  • Welk onderdeel van de fotografie wil ik oefenen of beter begrijpen?

Ga jij de uitdaging ook aan? Deel jouw eigen spelregels onderaan dit artikel!                                                                                                                                     

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta