Tip: Minder chimping voor betere foto’s

Tip: Minder chimping voor betere foto’s

Senta Bemelman 579
De term ‘chimping’ klinkt misschien onbekend in de oren. Maar vrijwel iedere fotograaf maakt zich hier schuldig aan. Het tussendoor bekijken van je foto’s, ook wel chimping genoemd, kan onbewust een negatieve invloed hebben op jou als fotograaf.

Tijdens een fotoshoot wil je graag de best mogelijke foto’s maken. Om er zeker van te zijn kijk je iedere foto in de galerij van je camera terug. Dit fenomeen staat beter bekend als chimping. Uit nieuwsgierigheid bekijk je iedere foto na het maken ervan om te checken of alles goed scherp en correct belicht is. Controleer zeker tussendoor of je goede foto’s hebt, maar doe dit niet continu. Wanneer je na ieder shot de foto bekijkt, mis je mooie fotografiemomenten en haal je jezelf uit de fotografieflow.

Minder

Spreek met jezelf af wanneer je aan chimping doet. Je hoeft als fotograaf niet te stoppen met het tussendoor bekijken van je foto’s. Doe dit alleen met mate. Wanneer je bijvoorbeeld net met een fotoshoot begint, is het een goed moment voor chimping. Op deze manier kun je namelijk op een snelle manier kijken of je de juiste instellingen gebruikt. Geef jezelf ongeveer tien minuten voor het instellen van het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde en kijk ook goed naar de focus. Maak een aantal foto’s na elkaar en kijk tussendoor of je het gewenste resultaat krijgt. Heb je de goed belichting en focus te pakken? Ga dan door met fotograferen zonder tussendoor op je scherm te kijken. Je kunt er ook voor kiezen om kort de foto’s te bekijken wanneer je andere instellingen gebruikt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta