Tip: Let hierop bij landschapsfotografie

Tip: Let hierop bij landschapsfotografie

Senta Bemelman 478
Een landschap goed fotograferen is een ware kunst. Let op deze zaken als je op pad gaat met jouw camera!

Met de juiste technieken kun je als landschapsfotograaf de natuur spectaculair weergeven in je foto. De woeste zee omtoveren tot aaibare zachte deken of stille wateren veranderen in spiegels. Ieder landschap heeft potentie als je goed kijkt. Een goede voorbereiding en planning is een belangrijk onderdeel van landschapsfotografie. Daarbij moet je op de onderstaande zaken letten voordat je aan het fotografie-avontuur begint.

Weer en licht

Het weer blijft onvoorspelbaar. Hoewel er veel handige websites en applicaties zijn om bijvoorbeeld  regenbuien te monitoren, kan het weer zomaar omslaan. Door de weersverwachting in de gaten te houden, weet je wel ongeveer wat je kunt verwachten wanneer je op pad gaat. Wees altijd voorbereid op een bui door een regenhoes mee te nemen voor je camera. Deze kun je ook zelf maken. Kijk hier hoe dat moet. Daarnaast is het ook belangrijk om op de dag van fotograferen goed naar het licht te kijken. Is er veel bewolking, of juist krachtig zonlicht? Laat je niet tegenhouden door slecht weer. Dramatische wolkenpartijen kunnen jouw landschapsfoto erg mooi maken.

Omgeving

Onderzoek ook de omgeving van tevoren. Hierdoor weet je wat voor landschap je kunt verwachten en hoe je dit het beste vast kunt leggen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn om tijdens een wandeling je camera mee te nemen. Op deze manier ontdek je nieuwe plekken en kun je deze meteen vastleggen. Observeer de omgeving en welke elementen die jouw oog trekken. Kom eventueel op een ander tijdstip of een andere dag terug om de omgeving nogmaals te fotograferen. Ga ook terug naar plekken die je al hebt vastgelegd. Omdat je bekend bent met de omgeving, kun je meer aandacht besteden aan het fotograferen.

Lees hier meer tips voor betere landschapsfotografie.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta