Tip: Lenzen verwisselen

Tip: Lenzen verwisselen

Fokelien Broekstra 474
Je wil bij het wisselen van lenzen natuurlijk geen vuil in je camerabody of op je lens krijgen. Daarom geven wij je een aantal tips waar je op kan letten bij het wisselen van je lens.

Met de rug in de wind

Je lichaam kan dienen als windscherm. Zorg dat je met je rug in de richting staat waar de wind vandaan komt. Hierdoor komt vuil dat door de wind wordt meegenomen tegen je rug en niet in je camera.

Lens dop

Laat je lens dop er zo lang mogelijk opzitten. Als je die er al in je tas afdraait loop je de kans in de periode van de tas naar je body een hoop vuil op te vangen. Pak daarom eerst je lens op. Pas als je beide lenzen en doppen binnen je bereik hebt, kun je gaan wisselen.  De regel is: Hou je lens en camera zo kort mogelijk open.

Body omlaag

Zorg ervoor bij het wisselen dat je body omlaag wijst. Stof komt van boven. Als je de body naar beneden wijst valt er in ieder geval geen stof in de open delen van de camera.

Storm

Als je op het strand loopt en het waait een halve storm, is het slim om geen lenzen te wisselen. Hierdoor voorkom je dat er vuil in de body komt. Zorg ervoor dat je dit in een extreem geval in een huis, auto of bijvoorbeeld een restaurant doet. Bij een storm kan het vuil overal vandaan waaien.

Camera hoeft niet uit

Het is je vast ooit verteld dat je camera moet worden uitgeschakeld wanneer je een lens wisselt. Dit is een fabeltje. Je kan een lens wisselen terwijl je camera aanstaat.

Waar let jij op als je een lens wisselt? Hou jij er een speciaal ritueel opna? 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien