Scherpere foto's

Tip: Hoe maak je scherpere foto’s?

Samantha Ribeiro 653
Als beginnende fotograaf kan het voorkomen dat je foto’s niet helemaal scherp zijn. Of ze zijn wel scherp, maar op de verkeerde plaatsen. Lees hier handige tips om scherpere foto’s te maken.

Er zijn verschillende redenen voor de slechte scherpte in je foto. De focus kan op het verkeerde punt liggen, maar ook trillingen veroorzaken slechte scherpte.

Handmatig scherpstellen

Het voordeel hiervan is dat jij totale macht hebt over hoe scherp je bepaalde punten in de foto wilt hebben. Bij macrofotografie bijvoorbeeld, komt dit goed te pas. Bij macrofoto’s heb je weinig scherptediepte, omdat je nu eenmaal zo dicht op je onderwerp zit. De zoeker van je spiegelreflex is hiervoor niet ideaal, het is te klein. Je kunt het scherpstelkader overal naar toe brengen. En met een druk op de knop kan je de foto bijvoorbeeld tien keer uitvergroten, zodat scherpstellen makkelijk wordt.

Scherptediepte-controle

Meestal zit er een scherptediepte-controleknop op je spiegelreflex. Terwijl je door de zoeker kijkt, staat het diafragma helemaal open. Zo heb je altijd een helder zoekerbeeld. Of het diafragma nu op een hoge op lage stand staat, je ziet altijd de scherptediepte zoals die bij de grootste opening is. Wanneer je op de ontspanknop drukt, gaat het diafragma pas dicht. De scherptediepte-controle kan het diafragma sluiten tot je ingestelde waarde. De zoeker is nu iets donkerder, maar hij een impressie van hoe de scherptediepte of je foto wordt.

Lees hier meer over scherptediepte-controle.

Back- en frontfocus

Ondanks dat je camera aangeeft dat het gefocust is, is er een kans dat het focust op de verkeerde punten. Dit kan heel vervelend zijn als je ineens ontdekt dat de ogen niet scherp zijn op een portretfoto. Dit heet bij een spiegelreflexcamera de back- of front focus. Dit kun je verbeteren door op je cameramenu naar ‘AF-fijnafstelling’.  Vervolgens zet je de lens waarmee jij wilt fotograferen op je camera en geef je aan hoeveel stapjes de lens dichterbij of verder moet focussen. Het is een nauwkeurig werkje, want je kan het probleem juist erger maken. Maar zodra je het goed hebt ingesteld, is het een onwijze opluchting.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha