Gebruik schaduwen

Tip: gebruik schaduwen in je foto's

Nadja Geskus 740
Vaak wordt er veel moeite gedaan door een fotograaf om alle schaduwen weg te werken in het beeld. Maar schaduwen hoeven zeker niet een negatieve uitwerking op je foto te hebben.

Vaak definiƫren schaduwen juist je beeld en geven ze diepte in je tweedimensionale beeld. Je moet ze alleen op een handige manier gebruiken.

Onderwerp

In plaats van dat je een onderwerp fotografeert die een schaduw heeft, zou je het ook kunnen omdraaien en de schaduw je onderwerp kunnen maken. De effecten daarvan kunnen heel verrassend zijn en soms zelfs wat verwarrend. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande foto, het perspectief wordt hierbij compleet omgegooid.

Schilderen met schaduwen

Schaduwen kun je ook gebruiken om nieuwe vormen mee te maken op je onderwerp. Denk hierbij aan verschillende lijnen, vormen, patronen en kleuren. Je kunt harde schaduwen laten projecten op je onderwerp om zo diepte toe te voegen of je kunt een bepaalde vorm accentueren. Zachte schaduwen hebben weer een heel ander effect op je onderwerp. Probeer eens verschillende dingen uit en ondervindt wat je met schaduwen allemaal kunt doen.

Bewerken

Als je goed bent in beelden bewerken, zou je ook nog een vervreemdend effect kunnen toevoegen in je beeld, zoals hier onder bijvoorbeeld is gedaan.

De volgende keer dat je naar buiten gaat om te fotograferen, neem dan een checklist mee met verschillende soorten schaduwen. Bepaalde vormen, patronen, schaduwen die diepte creƫren. Train jezelf om steeds meer soorten schaduwen te vinden en te fotograferen, dan word je vanzelf handig in het fotograferen van schaduwen.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja