Tip: Gebruik je telefoon voor brilfoto’s zonder reflectie

Tip: Gebruik je telefoon voor brilfoto’s zonder reflectie

Senta Bemelman 579
Brillen fotograferen is een kunst. Vooral in de studio wil je voorkomen dat het licht in de glazen reflecteert. Leer snel hoe je dit voor elkaar krijgt met behulp van jouw telefoon!

Modellen met brillen zijn een goede uitdaging voor jou als fotograaf. Je moet de glazen namelijk op een speciale manier belichten om reflecties te voorkomen!

Bril

Iedere bril is verschillend. Zo ook het materiaal en het model. Daarom is het belangrijk om de bril goed te bestuderen. Er is namelijk een basisbelichting niet bij iedere bril werkt.

Basis

Bij het fotograferen van brillen spelen drie aspecten mee: de hoek, hoogte en afstand van de lichtbron. Gebruik je smartphone en beweeg deze op en neer en van links naar rechts met het scherm gericht op de bril van jouw model. Hierdoor zie je hoe het licht van de lamp uiteindelijk op de bril terecht komt. Gebruik daarbij een hoog standpunt en richt het licht naar beneden om de kans op reflectie te verkleinen.  Plaats de lichtbron  aan de zijkant van het gezicht en gebruik een reflector of wit kartonnen bord om het licht op de andere kant van het gezicht te reflecteren. Bekijk in de onderstaande video hoe je andere modellen en zonnebrillen goed op de foto zet.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta