Tip:Emotie weergeven in foto’s

Tip: Emotie weergeven in foto’s

Senta Bemelman 1125
Emotie kan het verhaal dat je vertelt met een foto of video versterken. Maar emotie natuurgetrouw op beeld krijgen is een kunst. Met deze tips leer je hoe je dit doet.

Vooral bij portretfoto’s wil je de persoonlijkheid van jouw model naar voren laten komen. Daarvoor kun je emotie gebruiken als aanknooppunt. Emotie of gevoel kun je tijdens de nabewerking benadrukken. Maar je kunt ook tijdens het fotograferen gevoelens vertalen in beeld.

Film

Filmmakers gebruiken in hun speelfilms emotie om personages tot leven te wekken en tot werkelijke personen te transformeren. Zij maken gebruik van optische trucs en slimme compositie om gevoelens te benadrukken.

Eenzaamheid versterk je bijvoorbeeld door veel mensen binnen het frame te betrekken, maar hun kijkrichting buiten het beeld te houden. Zorg dat ze de hoofdpersoon de rug toekeren en hun blik niet bij hem of haar terecht laten komen. Dit zorgt er onbewust voor dat kijkers de isolatie en eenzaamheid voelen. Qua compositie kun je eenzaamheid benadrukken door een grote ruimte te gebruiken, waarbij je meer van de omgeving laat zien dan jouw model. Hierdoor wordt de persoon klein en alleen.

Video

In de onderstaande video wordt uitgebreid ingegaan op emotie in films. Hier kun je van fotograaf van leren omdat veel trucs ook bij stilstaand beeld werken. Zoals de bovenstaande voorbeelden. Lees ook meer tips over het verwerken van emotie in jouw foto.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta