Tip: De juiste foto’s selecteren

Tip: De juiste foto’s selecteren

Senta Bemelman 504
Na een fotoshoot is het tijd om uit de vele resultaten de beste foto’s te selecteren. Met deze tips doe je dat nog sneller.

Tijdens een fotoshoot maak je vaak honderden foto’s. Wanneer je aan de nabewerking begint, kan het keuzeproces een doorn in het oog zijn. De juiste foto kiezen is lastig omdat je vaak meer beelden kiest dan je nodig hebt. Dit komt uit angst om een goede foto over het hoofd te zien.

Reeks

Kies tien mooie resultaten uit een groep van ongeveer twintig  foto’s. Selecteer uit die foto’s vervolgens de vijf beste. En beperk de keuze uiteindelijk tot de drie mooiste foto’s. Op deze manier kun je effectief goede foto’s selecteren.  In Lightroom heb je ook handige tools die handig zijn tijdens het keuzeproces. Gebruik bijvoorbeeld de survey modus om uit een reeks foto’s de minst succesvolle te verwijderen. Uiteindelijk kun je daardoor gemakkelijk de beste resultaten kiezen doordat je de foto’s zij aan zij ziet.

Je kunt ook sneller kiezen door op de onderstaande zaken te letten.

Scherp

Let tijdens de selectie op de scherpte van je foto. Zoom flink in en kijk of de foto niet bewogen is. In de nabewerking kun je ook scherpte toevoegen. De foto hoeft dus niet volledig scherp te zijn. Maar kies het liefst een foto waaraan je zo weinig mogelijk scherpte hoeft toe te voegen.

Daarnaast is ook de focus belangrijk. Voorkom bijvoorbeeld dat je een foto kiest waarbij op de achtergrond scherp in beeld is en niet de voorgrond. Bij portretten is het vooral belangrijk dat de ogen goed scherp zijn.

Pose of perspectief

Let op de pose van je model en kies de foto(‘s) waarin het lichaam van je model het beste naar voren komt. Maar vergeet ook niet naar het gezicht te kijken. Houd het totaalplaatje in beeld.

Nabewerking

Let bij het selecteren ook op hoeveel je in de nabewerking moet aanpassen. Probeer vooruit te denken en in te schatten hoeveel je aan een foto moet veranderen. Op basis daarvan kun je foto’s kiezen die je minimaal hoeft te bewerken voor een mooi resultaat. Dit scheelt veel tijd, waardoor je effectiever werkt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta