Tip: Beslagen lenzen voorkomen

Tip: Beslagen lenzen voorkomen

Fokelien Broekstra 675
De winter komt er aan. In huis is het lekker warm en buiten wordt het steeds kouder. De kans dat je lens beslaat bij de overgang van koud naar warm is dan erg groot. Het eerste kwartier kun jij geen foto maken, omdat je lens continu aan het beslaan is. Dit is erg lastig.

Voorkomen

De oorzaak van een beslagen lens is simpel vast te stellen. Dit is het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een mogelijkheid om het beslaan tegen te gaan is om je lens in een afgesloten ziplock zakje te doen en vervolgens in je koffer te stoppen. Hierdoor komt de lens minder in aanraking met de koude temperatuur en is de overgang naar een warme omgeving minder groot. Je kunt zonder problemen naar buiten gaan en de lens gelijk gaan gebruiken.

Anti-condensdoekje

Vaak genoeg is het niet mogelijk om de truc met het ziplock zakje te gebruiken. De beste oplossing is om dan een anti-condensdoekje te gebruiken. De doekjes zijn te verkrijgen in de fotospeciaalzaak voor een paar euro, ook de anti-condensdoekjes van een brillenwinkel zijn prima te gebruiken. Met de doekjes is je probleem in een keer verholpen en kan jij lekker gaan fotograferen.

Pas op!

Als je lens beslagen is, ga dan niet direct weer terug in de kou. De kans dat de condens gaat bevriezen is erg groot. Bevriezing kan daardoor ernstige schade toebrengen aan je camera en de lens.

Heb jij nog andere tips om te voorkomen dat je lens beslaat?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien