Time-lapse van de krant van toen naar nu

Time-lapse van de krant van toen naar nu

Fokelien Broekstra 376
Sinds 1852 brengt New York Times dagelijks een krant uit. Miljoenen kranten zijn inmiddels uitgegeven en er zullen nog velen volgen. Josh Begley creëerde een time-lapse van de voorpagina door de jaren heen. Wat een aantal opvallende overgangen opleverde.

1852

New York Times is begonnen in 1852. Inmiddels 165 jaar verder zijn alle kranten nog netjes in het archief bewaard gebleven. Data artiest Josh Begley zocht alle voorpagina’s op en maakte hier vervolgens een time-lapse van.

 

Zonder foto’s naar enorme platen

In het begin lijkt de krant alleen uit teksten te bestaan. Er komen geen plaatjes in voor. Hoe verder je door de tijd heen racet, hoe meer foto’s er worden geplaatst. Eerst af en toe een kleine afbeelding, later wordt dit een standaard zwart-wit afbeelding. Hoe verder je vervolgens verder gaat hoe meer je ziet dat de fotografie steeds belangrijker wordt, er worden meer foto’s geplaatst, foto’s worden groter en als laatste worden de foto’s in kleur afgebeeld. In de kleuren afbeeldingen zie je al snel een grotere foto bovenaan de voorpagina ontstaan die ervoor zorgt dat dit een steeds belangrijker onderdeel is geworden van de krant.

Revolutie

De krant het een hele revolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren. In het filmpje komt dit op een mooie manier naar voren.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien