Tijdschriftfotografie: Het juiste diafragma voor goede portretten

Tijdschriftfotografie: Het juiste diafragma voor goede portretten

Senta Bemelman 475
Ben je ook altijd verwonderd door portretten in tijdschriften? Met deze videotutorial ben je een stapje dichterbij!

Bij portretfotografie is de belichting belangrijk. Daarbij is het belangrijk om de juiste sluitertijd, ISO-waarde en diafragma te kiezen. Deze drie onderdelen vormen samen de belichtingsdriehoek en staan met elkaar in verbinding. Lees hier uitgebreid over de belichtingsdriehoek. 

Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht er op de sensor terecht komt. Iedere lens heeft een ander diafragmabereik, wat wil zeggen dat het diafragma van lenzen niet even ver open kan. Wanneer je het diafragma ver opent tijdens het fotograferen, wordt ook de achtergrond minder scherp. Met het diafragma stel je namelijk ook de scherptediepte in. Met een groot diafragmagetal krijg je veel scherptediepte en komen de voor- en achtergrond scherp in beeld. Hoe verder het diafragma geopend is, hoe waziger de achtergrond. Bij tijdschriften zie je vaak dat de achtergrond mooi vervaagd is, waardoor de aandacht volledig op het gezicht van het model is gevestigd.

In de praktijk

Kijk in de onderstaande video hoe dit eruit zietDeel ook jouw mooiste portretfoto in de Gallery

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta