Tijdloos New York bij nacht

Tijdloos New York bij nacht

Nadja Geskus 620
Als je denkt aan New York, de stad die nooit slaapt, dan denk je aan de bijzonder drukke straten gevuld met mensen die werken en genieten op elk uur van de dag. De drukte van New York. Maar fotograaf Franck Bohbot presenteert New York op een heel andere manier en laat de straathoeken en winkelpuien, gehuld in hun lichten, voortkomen als symbolische portretten van een tijdloos New York.

Franck Bohbot

Bohbot is een hedendaagse fotograaf met oog voor theatrale beelden. Hij vond zijn weg naar de fotografie via cinema. Hoewel zijn focus sinds 2008 volledig op de fotografie ligt, zie je de invloeden van daarvoor nog altijd terug komen in zijn beelden. De foto’s van Bohbot vertellen verhalen, als een still uit een niet-bestaande film. Zijn inspiratie komt van verschillende personen als; Jeff Wall, Bernd en Hilla Becher, Edward Hopper en Luigi Ghirri.

Met een unieke aandacht voor het samenspel van licht en kleur, legt Bohbot de poëzie van allerdaagse plekken vast. De levenloze objecten die hij fotografeert, probeert hij vast te leggen met de gevoeligheid die in een portret zit.

Light On New York

Bijna twee jaar heeft Bohbot er over gedaan om de serie ‘Light On’ vast te leggen. De serie bestaat uit 57 nachtfoto’s van klassieke New York scènes. Van het Gramercy Café en het Apollo Theater, tot aan doodgewone wasserettes en delicatessenwinkels. De neonreclames en feesttenten stoten een veelkleurig licht uit, wat vaak wordt gedempt door de sneeuw of regen. Mensen zijn niet belangrijk in de beelden, hoewel er soms een passerend persoon in voorkomt.

Light On toont de vreemde en genuanceerde tijdloosheid die uniek is voor Manhattan. De heldere vitaliteit van de dag, blijft hangen in de nacht. De historische monumenten van het verleden, bestaan nog steeds in het heden en dat is precies wat Bohbot heeft gevangen in zijn serie.

Tijdloos Nieuw York bij nacht

Tijdloos Nieuw York bij nacht

Tijdloos Nieuw York bij nacht

Tijdloos Nieuw York bij nacht

Tijdloos Nieuw York bij nacht

Tijdloos Nieuw York bij nacht

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja