Test: Panasonic Lumix TZ30

Test: Panasonic Lumix TZ30

jesse kraal 2466
TZ staat voor Traveller Zoom, oftewel ‘zoom voor reizigers’. Met 20x optische zoom, kun je op reis de meest uiteenlopende dingen fotograferen. Door de gps met kaartfunctie weet je altijd waar je bent. Ook als je niet op reis bent blijkt de Panasonic overigens prima te presteren.

Panasonic heeft de hulp ingeroepen van Leica voor het ontwerpen van een lens met 20x optische zoom en 24mm groothoek. Het objectief presteert uitstekend, zelfs in de groothoekstand zijn de hoeken van de foto nog mooi scherp.

Panasonic TZ30

Beeldkwaliteit

Behalve de lens presteert ook de sensor van de Panasonic Lumix TZ30 goed. Tot en met iso 800 zien de foto’s er prima uit, zeker voor zo’n kleine camera. Bij hogere gevoeligheden merk je wel dat de kleine sensor het lastig heeft bij weinig licht en zie je duidelijk ruis.

Handige gps

Bijzonder aan de Panasonic TZ30 is de gps-functie. Nu hebben wel meer camera’s zo’n functie, maar bij de TZ30 kun je ook een kaartweergave inschakelen. Je ziet dan precies waar je bent. De kaarten levert Panasonic mee op een dvd en je kunt zelf kiezen welke kaarten je op je camera zet. Let er wel op dat die kaarten geheugenruimte innemen die je anders voor  foto’s zou kunnen gebruiken.

Panasonic TZ30 gps

Effecten

Ook heeft de Panasonic diverse effectfilters. Vooral het hdr-effect en het dynamische zwart-witfilter zijn goed uitgewerkt, al kan het zwartwitfilter niet tippen aan het vergelijkbare effect van Olympus. Verder is er nog een  360-graden panoramastand en kun je 3D-foto’s maken. Om die te bekijken heb je wel een speciale tv nodig. Filmen kan in full hd, de video’s ogen helder en scherp.

Panasonic TZ30
De Panasonic TZ30 heeft diverse effectfilters, waaronder een zwart-witvariant

SuperConclusie

De naam Traveller Zoom doet wellicht vermoeden dat de camera vooral als reiscamera erg geschikt is, maar de Panasonic kan met bijna alle omstandigheden overweg. De Leicalens presteert goed en ook bij weinig licht kun je met de speciale sensor en de goede stabilisatie prima uit de voeten.

Kenmerken Panasonic Lumix TZ30

  • Adviesprijs: € 370,-
  • Megapixels: 14,1
  • Zoom: 20x optisch
  • Touchscreen: ja
  • GPS: ja
  • Full-HD-video: ja
  • Effectfilters: ja

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse