Test: Nikon 1 J5, veelzijdigheid in je jaszak

Test: Nikon 1 J5, veelzijdigheid in je jaszak

Redactie 902
Retro is hip en systeemcamera's zijn hip, dus zien we veel camera's in dit segment met een klassieke uitstraling. Zo ook de Nikon 1 J5.

Het compacte toestel doet met zijn nepleer en zilveren kleur denken aan de camera's van vijftig jaar geleden. Anders dan de kleur op het eerste gezicht doet vermoeden, is de behuizing gemaakt van kunststof en niet van metaal. Dat we hier te maken hebben met een hypermodern apparaat zie je aan het kantelbare 3-inch scherm op de achterkant. Een kleine grip aan de voorkant en een steun voor je duim aan de achterkant zorgen dat de camera lekker in de hand ligt.

Bediening

Het instellen van de Nikon 1 J5 kan met de fysieke knoppen op de achterkant van het toestel, het 3-inch aanraakscherm, of een combinatie van beide. Tijdens het fotograferen of filmen kun je met een tik op het scherm aangeven waarop je wilt scherpstellen. Door aan de knoppen te draaien, stel je de sluitertijd en/of het diafragma in, afhankelijk van de modus waarin je fotografeert. Als je snel een andere instelling wilt wijzigen, zoals de witbalans, kun je via de fysieke toetsen een snelmenu laten verschijnen. Hier kun je door middel van het aanraakscherm de belangrijkste secundaire instellingen aanpassen, een slimme combinatie van bedieningsmogelijkheden, die intuïtief werkt. Op het scherm zie je meteen wat je aanpassingen voor effect hebben. De andere instellingen zijn weggestopt in het menu, dat eveneens met het scherm te bedienen is. Ook het bladeren door je foto's en video's kan met het aanraakscherm. Net als op een smartphone of tablet veeg je naar links of rechts om je platen te bekijken. In- en uitzoomen doe je door je vingers van en naar elkaar te bewegen. Het valt op dat de camera wat traag reageert op in- en uitzoomen. Bladeren gaat echter vlot, waardoor dit meteen vertrouwd aanvoelt. Films worden zonder moeite en inclusief geluid afgespeeld. Via de ingebouwde wifi kun je de Nikon 1 J5 van afstand besturen met je iOS of Android smartphone of tablet. Met een druk op de knop heb je verbinding met de camera en kun je foto's maken en downloaden naar je apparaat. Deze kun je vervolgens bewerken en delen via e-mail of op sociale media.

Beeldkwaliteit

De 1-inchsensor van de Nikon 1 J5 doet zijn werk goed. Scherpte over het hele kader is dik in orde en er wordt veel detail behouden in schaduwen en lichte partijen. Kleuren worden per seconde (bps) kan maken dan zelfs de allerduurste spiegelre excamera's, toch is dat het geval. De 1 J5 schiet twintig bps met automatische scherpstelling en zelfs zestig bps met de focus vast ingesteld op waarheidsgetrouw weergegeven en huidskleuren kloppen. Fotografeer je in raw-formaat, dan kun je de foto's flink nabewerken met behoud van kwaliteit. De sensor in deze camera is wel iets kleiner dan de beeldsensor van spiegelre excamera's en systeemcamera's van andere merken. Daardoor zie je bij minder licht wat sneller ruis optreden. Wel is de beeldkwaliteit veel beter dan een smartphone of compactcamera met kleine sensor. Het iso-bereik van de Nikon 1 J5 loopt van 160 tot en met 12,800. Voor de hoogste iso-waarden is de camera uitgerust met speciale ruisreductie. Dit zorgt ervoor dat de ruis die optreedt wordt geneutraliseerd. Dit gaat echter wel ten koste van de details en scherpte in de foto, dus het is beter om deze waarden te vermijden. Verder is de Nikon 1 J5 uitgerust met negentien creatieve lters, waaronder een panorama- en hdr-stand. Op het scherm zie je meteen wat het lter met je foto doet.

Supersnel en fluisterstil

De kleine Nikon 1 J5 blinkt uit als het gaat om snelheid. Gezien het uiterlijk zou je niet verwachten dat deze camera meer foto's per seconde (bps) kan maken dan zelfs de allerduurste spiegelreflexcamera's, toch is dat het geval. De 1 J5 schiet twintig bps met automatische scherpstelling en zelfs zestig bps met de focus vast ingesteld op één punt. Ook het hybride autofocussysteem dat gebruikmaakt van 171 punten is verbazingwekkend snel. De camera weet altijd direct scherp te stellen zonder vertraging. Dat maakt dit kleine toestel uitermate geschikt voor actiefotografie. Daarnaast is de 1 J5 fluisterstil, je hoort geen klik bij het maken van een foto. Filmen in 4K en slow-motion De 1 J5 is Nikon's eerste camera met de mogelijkheid om te filmen in 4K-resolutie. In deze stand ben je echter beperkt tot vijftien beelden per seconde en dat is niet genoeg voor vloeiende video's.

De 4K-beelden zijn haarscherp, maar ogen schokkerig en zijn daardoor niet goed bruikbaar. Je kunt beter kiezen voor de full-hdstand, dan maakt de 1 J5 vloeiende video's met dertig of zestig beelden per seconde. Opnames zijn scherp en levendig en de kleuren zijn naar wens aan te passen. Geluid wordt opgenomen met een interne microfoon; het is helaas niet mogelijk om een externe variant aan te sluiten. Wat positief opvalt, zijn de mogelijkheden om in slow-motion te filmen. In 720p-resolutie maak je scherpe filmpjes met maximaal 120 bps. Deze worden afgespeeld met 30 bps, wat een vertraging van vier keer oplevert, een spectaculair effect als je bijvoorbeeld sporten vastlegt. Het is zelfs mogelijk om met 400 of 1200 bps te filmen. Dit levert extreme vertragingen op, maar de resolutie is bij deze standen erg laag en de beelden worden heel breed uitgesneden. Desondanks is het leuk om hier mee te experimenteren.

Conclusie

De piepkleine Nikon 1 J5 is een fijne systeemcamera. Het compacte formaat en de goede beeldkwaliteit maken het een fijne metgezel om altijd bij je te dragen. De 4K-filmfunctie klinkt indrukwekkend, maar is niet echt bruikbaar, de filmpjes zijn niet vloeiend. In full-hd maakt de 1 J5 echter prima video's en de slow-motion-mogelijkheden zijn uniek. Vooral de snelheid van dit kleine toestel is bijzonder; door te fotograferen met twintig beelden per seconde kun je achteraf het perfecte moment uitkiezen.

Kenmerken

  • 20,8 megapixels 
  • Verwisselbare lenzen 
  • 3-inch touchscreen (multi-touch) 
  • 4K-filmfunctie (15 bps) 
  • Verkrijgbaar in zwart, zilver en wit

Adviesprijs: €549,- (incl. 10-30mm-kitlens) Info: www.nikon.nl

Digifoto Starter 2. 2015

Deze basiscursus komt uit digifoto Starter 2.2015 en is geschreven door Thomas Kouveld.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie