Test: Lensbaby LM-10 Creatieve lens voor je smartphone

Test: Lensbaby LM-10 Creatieve lens voor je smartphone

Redactie 858
Lensbaby maakt speciale lenzen voor spiegelreflex- en systeemcamera's, waarmee je het scherptevlak kunt manipuleren. Tegenwoordig fotografeert vrijwel iedereen met een smartphone, dus hebben de makers nu ook een variant uitgebracht die je op je telefoon kunt zetten. Deze 'Sweet Spot Lens' geeft je foto's een dromerige sfeer, met één scherp punt.

De Lensbaby LM- 10 bestaat uit een klein opzetlensje, dat je voor de camera van je smartphone dient te bevestigen. Dat doe je met een meegeleverd metalen ringetje, dat voorzien is van een klevende achterkant. Je plakt een van de ringetjes over de lens, de LM-10 bevat een magneet en kan zodoende op je smartphone vastgezet worden. Vervolgens download je de Lensbaby Mobile-app. Deze is beschikbaar voor Android (4.1 of nieuwer) en Apple iOS. Met een 'mikpunt' wijs je in de app aan welk deel van de foto je scherp wilt hebben.


Met de Lensbaby Mobile-app kies je welk punt in de foto scherp wordt weergegeven.Foto © Julian Huijbregts

Je kunt deze 'Sweet Spot', waar de LM-10 zijn naam aan ontleent, verplaatsen over het beeld. Alles wat buiten dit punt valt wordt onscherp weergeven. Dat zorgt voor een dromerig effect, wat je niet zomaar kunt nabootsen met een filter-app op je telefoon. De Lensbaby LM-10 is zeer compact van formaat en wordt geleverd met een rubberen beschermkap, voorzien van een lusje. Handig, want zo kun je het lensje bijvoorbeeld aan je sleutelbos hangen en makkelijk overal mee naar toe nemen.

Filters en instellingen

Om je foto's nog wat extra's mee te geven kun je in de app uit een aantal filters kiezen. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit mono (zwart-wit), sepia of aqua (blauwfilter). Wil je andere filters gebruiken? Maak dan de foto's zonder filter en bewerk ze achteraf in een andere app naar keuze. Handig zijn de instelopties die de Lensbaby Mobile-app biedt. Je kunt  de belichting en witbalans vastzetten, scherpstellen, spotmeting gebruiken en een raster weergeven. Met de app kun je niet alleen foto's maken, maar ook filmen. Dat levert hetzelfde dromerige effect op, waarbij één deel van het beeld scherp is. Leuk is dat je tijdens het filmen het scherptepunt kunt verplaatsen.


Deze foto hebben we gemaakt met de Lensbaby LM-10 en daarna bewerkt in de gratis app Snapseed. Foto © Julian Huijbregts


Lensbaby voor je camera

Lensbaby is bekend van de lenzen voor camera's met verwisselbare lenzen. De fabrikant heeft een compleet assortiment aan creatieve lenzen waarmee je de scherpte in je foto's kunt manipuleren. Het systeem bestaat uit verschillende houders en 'Optics', ieder met een eigen effect. Kijk voor meer informatie op de website

Conclusie

De Lensbaby LM-10 is een aanrader als je veel met je smartphone fotografeert en creatieve foto's wilt maken. Het effect is overtuigend en is niet zomaar na te bootsen met een filter-app. Dankzij het kleine formaat en de handige rubberen beschermhoes is het kleine lensje makkelijk overal mee naar toe te nemen.

Digifoto Starter 1. 2015

Deze basiscursus komt uit digifoto Starter 1.2015 en is geschreven door Julian Huijbregts.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie