Test: Canon Powershot Gx3

Test: Canon Powershot Gx3

Redactie 2489
Met een 25x optische zoom, een grote 1-inch 20,2-megapixelsensor en een water- en stofbestendige behuizing, heeft de Canon PowerShot G3 X flink wat te bieden. We zoeken uit hoe de geavanceerde superzoom presteert.

Met zijn forse grip en lijvige behuizing ligt de Canon PowerShot G3 X lekker stevig in de hand. Wat meteen opvalt, is de grote 24-600mm f/2.8-5.6-zoomlens die aan de voorzijde prijkt. Zoom je in tot het maximale bereik van 600mm, dan schuift de lens nog een flink eind uit. Toch is de camera een stuk compacter dan een spiegelreflex met een grote zoomlens.

Geavanceerde behuizing

Dat de Canon PowerShot G3 X voor zowel de enthousiaste beginneling als de gevorderde fotograaf interessant is, zien we aan de geavanceerde behuizing. Alle bedieningsknoppen zijn makkelijk te bereiken en de camera beschikt over een draaiwiel om belichtingscompensatie in te stellen. Hiermee kun je simpel en snel een foto lichter of donkerder maken. Wat we missen, is een elektronische zoeker. Concurrerende camera's, zoals de Sony RX10 en Panasonic FZ1000, hebben wel een zoeker. Met de G3 X ben je aangewezen op het aanraakscherm. Dat werkt prima, maar bij fel zonlicht is een zoeker prettiger. Wel biedt de Canon met 600mm een stuk meer zoom dan de concurrentie. Overigens is er een externe zoeker beschikbaar, die je op de flitsschoen van de camera schuift. Deze EVF-DC1 kost echter meer dan tweehonderd euro.

Beeldkwaliteit

De G3 X beschikt over een flinke sensor van het 1-inchformaat. Dat is een kleiner formaat dan de sensoren van spiegelreflexcamera's, maar een flink stuk groter dan de meeste compactcamera's. De beeldkwaliteit is dan ook erg goed. Pas bij zeer hoge iso- waarden zien we veel ruis optreden. Je kunt in raw-formaat fotograferen, waardoor je veel vrijheid hebt om de foto's te bewerken.

Beeldstabilisatie

Wanneer je inzoomt tot 600mm lopen de sluitersnelheden die benodigd zijn voor een scherpe foto snel op. Daarom is de G3 X voorzien van IS beeldstabilisatie. Het systeem zorgt ervoor dat je, ook bij volledig inzoomen, nog steeds scherpe foto's kunt maken. In de praktijk werkt dat behoorlijk goed. Ook bij gebruik van de full-hd- lmfunctie krijg je stabiele opnames.

Wifi

Via wi en nfc kun je de Canon PowerShot G3 X op afstand bedienen vanaf je smartphone of tablet en foto's draadloos versturen. Via Canon Image Gateway kan je de G3 X koppelen aan verschillende online opslagdiensten, waaronder Canon's eigen irista, Google Drive of Facebook.

Conclusie

De Canon PowerShot G3 X is een veelzijdige camera, die goede beeldkwaliteit biedt. Het is jammer dat de zoeker optioneel is en nog een flinke investering vergt. Ook is de camera zelf duurder dan zijn directe concurrenten. Ten opzichte van de concurrentie biedt Canon wel een groter zoombereik. De geavanceerde bediening maakt de camera ook interessant voor gevorderde fotografen.

Specificaties

20,2 megapixels
24-600mm zoombereik
3.2-inch touchscreen
Full-hd- lmfunctie tot
60 bps
Adviesprijs: € 949,-
Info: www.canon.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie