Test: Photoshop Elements 11

Test: Adobe Photoshop Elements 11

jesse kraal 5400
Je kunt er de klok bijna op gelijk zetten, elk jaar komt Adobe met een nieuwe versie van Photoshop Elements. Meestal zijn de verschillen beperkt, maar bij Elements 11 heb je meteen door dat er dingen zijn veranderd. Alleen al het uiterlijk van het programma is flink op de schop genomen.

Photoshop kent vrijwel iedereen. Het is een heel uitgebreid, maar ook behoorlijk ingewikkeld programma voor fotobewerking. Photoshop Elements is een eenvoudigere versie van het pakket. Minder functies, maar ook een stuk gemakkelijker in gebruik en vooral veel goedkoper.

Heb je wel eens met Photoshop Elements  gewerkt, dan merk je meteen dat versie 11 er heel anders uitziet. Het donkergrijze uiterlijk is overboord gezet en vervangen door een lichtgrijze lay-out. Ook de icoontjes in de werkbalk hebben een opfrisbeurt gekregen en staan voortaan in categorieën. Zo kun je sneller de digitale gereedschappen vinden die je zoekt. Hoeveel gereedschappen je ziet in die balk, hangt overigens af van je eigen niveau. Tenminste, als je het progamma laat weten hoeveel je van fotobewerking afweet.

In de bovenste balk staan drie opties waaruit je kunt kiezen. 'Quick' is voor de snelle, betrekkelijk eenvoudige bewerkingen, kies je voor 'Guided' dan blijft de linkerbalk leeg maar loodst Elements je stap voor stap door de bewerkingen en effecten die je rechts kunt kiezen. Wil je liever zelf bepalen welke stappen en bewerkingen je uitvoert, dan kies je voor 'Expert'. In dat geval staat de werkbalk vol met alle mogelijke gereedschappen en kun je volledig je eigen gang gaan.

Quick Interface
Via de 'Quick'-interface maak je eenvoudig snelle aanpassingen.

Fotobewerking

Beginnende gebruikers zullen de 'Guided'-functies waarderen, want Adobe heeft deze goed uitgewerkt. Onder de drie categorieën 'aanpassingen', 'foto effecten' en 'Photo Play' vind je een waslijst aan mogelijkheden. In de eerste categorie vind je de bewerkingen en gereedschappen die nodig zijn om een foto te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aanpassen, of je foto rechtzetten.

Guided Interface
In de 'Guided'-modus voeg je eenvoudig effecten toe, zoals een spiegeling.

Een van de meest opvallende functies is 'recompose' waarbij je de foto bijvoorbeeld breder of smaller kunt maken, zonder dat er gekke vervormingen optreden. Met de 'Foto effecten' kun je je foto's een heel andere sfeer geven. Je kunt deze nog het best vergelijken met de verschillende effectfilters die je op veel camera's vindt. Zo kun je onder andere kiezen voor sepia, miniatuureffect of een pentekening.

Nieuw ten opzichte van de voorgaande editie is het tilt-shift-effect. Zoals we in de voorgaande editie van digifoto Starter hebben laten zien was dit al wel met een omweg mogelijk, nu is er dus ook een snelle en gemakkelijke manier om het miniatuureffect te verkrijgen. Via 'Photo Play' kun je één van vier gekke effecten toevoegen aan je foto's. Vooral het reflectie-effect is goed uitgelegd en het resultaat is heel behoorlijk.

In de Expert-modus kun je zelf aan de slag en heb je de beschikking over enkele krachtige tools uit Photoshop. Zo kun je werken met lagen en laagmaskers, aanpassingslagen en verschillende retoucheergereedschappen. Weet je deze goed te gebruiken, dan kun je daar indrukwekkende resultaten mee behalen.

Expert mode
De meeste controle heb je in de 'Expert'-interface. Hier kun je bijvoorbeeld aan de slag met lagen en maskers.

Recompose
Met de 'Recompose'-functie kun je een foto uitrekken of inkrimpen. Met behulp van een kwast (de groene stukken in beeld) geef je aan welke delen van de foto niet aangetast mogen worden.

Recompose Photoshop Elements
De Recompose-functie in actie. Linksboven zie je de originele foto. Daarnaast en -onder zie je een ingekorte en een uitgerekte versie. Zoals je ziet zijn de wielen nog steeds rond en blijven de verhoudingen juist. Zo kun je onopvallend objecten korter of juist langer maken.

Beheren

Behalve de mogelijkheid om individuele foto's te bewerken, biedt Photoshop Elements 11 ook een programma om je foto's mee te beheren: Elements Organizer. Je kunt je foto's organiseren op basis van trefwoorden, maar ook door middel van gezichtsherkenning. De eerste keer zul je zelf de mensen in je foto's moeten benoemen, maar op basis van gezichtsherkenning zal de software dat vervolgens zelf doen. Hoe meer foto's van een bepaald persoon, hoe slimmer en betrouwbaarder het systeem wordt. Je kunt ook je Facebook-vriendenlijst importeren. Op die manier heb je al snel een basis van namen en foto's en is je fotobibliotheek nog sneller georganiseerd.

People
Geef een naam aan een gezicht en Photoshop Elements groepeert vervolgens alle foto's waar deze persoon op staat.

Een derde manier is ordenen op basis van locatie. Als je camera beschikt over gps, dan worden je foto's automatisch weergegeven als miniaturen op een wereldkaart. Je kunt ook foto's zonder locatiegegevens handmatig naar de juiste plaats op de map slepen. Al deze methodes van foto's ordenen zijn bedoeld om foto's snel en eenvoudig terug te kunnen vinden. Zeker als je al een flinke bestaande fotocollectie hebt opgebouwd is dit aardig wat werk, maar bij het terugzoeken van foto's kan het ook een hoop tijd besparen.

Places
Zet je foto's op de kaart, zo kun je ze eenvoudig terugvinden op basis van locatie.

Nederlands of Engels?

Let goed op als je Photoshop Elements 11 aanschaft voor welke taal je kiest. Je kunt namelijk niet zomaar de taal van het pakket veranderen tijdens installatie of tijdens het gebruik van het programma. In Nederland zul je waarschijnlijk alleen de Nederlandse en de Engelse versies tegenkomen. Voor beide valt wat te zeggen. Nederlands is uiteraard de meest gangbare taal, maar we zijn maar een klein landje. Er zijn heel veel websites met leuke tips of uitleg over Elements en die zijn vaak altijd in het Engels. Even online opzoeken hoe je bijvoorbeeld die ene bewerking uitvoert is dus makkelijker als je een Engelse versie gebruikt in plaats van een Nederlandse.

PSE boxConclusie

Adobe heeft de lay-out van Elements behoorlijk aangepast, maar de veranderingen pakken gunstig uit. Je kunt nu nog eenvoudiger je weg vinden. Zowel voor de absolute beginner als voor de iets gevorderde hobbyfotograaf heeft het pakket voldoende te bieden. Behalve het uitstekende Elements zelf, krijg je er ook Elements Organiser bij. Handig als je orde wil scheppen in de grote aantallen foto's op je harde schijf.

Adviesprijs: € 99,- (volledige versie), € 79,- (upgrade)
Info: www.adobe.nl

Zeer Goed + Startertip

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse