Tentoonstelling grootste fotocollectie van Nederland

Joni Hendrix 841
De grootste fotocollectie van Nederland ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. De collectie omvat zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. Een deel van deze foto’s is vanaf 19 februari tot en met 12 juli 2015 te zien in de tentoonstelling ‘Blikvangers - de grootste fotocollectie van Nederland'.

Het is voor het eerst dat een deel van deze unieke collectie tentoongesteld wordt. De foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van nationale en internationale fotografen, zoals Ed van der Elsken, Robert Capa, Johan van der Keuken, Eva Besnyö en Brassaï.

Ontwikkeling fotografie

De verschillende foto’s laten onder meer de ontwikkeling van de fotografie heel goed zien. Het Nationaal Archief neemt daarom ook de bezoekers mee op ontdekkingstocht door de tot nu toe verborgen fotocollectie uit de afgelopen 170 jaar.

Zo zie je bijvoorbeeld Den Haag en Algiers uit de negentiende eeuw door de ogen van reisfotograaf Alexandrinne Tinne. In die tijd bestond reisfotografie nog amper en zij was dus een pionier met haar documentaire fotografie. Verder is ook de volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek te zien. Dit gebeurde tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder tv en internet speelde fotografie een hele belangrijke rol in verslaggeving en beeldvorming over de ramp.

Virtual Reality

Een deel van de fotocollectie wordt ook digitaal gemaakt. Je kunt deze met een Virtual Reality-bril bekijken en zo de collectie van het Nationaal Archief verder ontdekken.

Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, levert een bijzondere bijdrage aan de tentoonstelling. De historische foto’s uit het Nationaal Archief vormen een inspiratiebron voor nieuw werk. De foto’s van Koen worden ook getoond in de tentoonstelling.

Benieuwd geworden naar ‘Blikvangers- de grootste fotocollectie van Nederland’? Schrijf het dan alvast in je agenda, want het duurt nog wel even voordat het 19 februari is.