Super handig macro-trucje!

Super handig macro-trucje!

Redactie 1129
Het maken van goede macro-foto’s kan lastig zijn, en niet iedere camera heeft een goede macro-functie. Met dit leuke en makkelijke trucje maak je mooie macro-foto’s!

Losse lens

Voor dit trucje moet je jouw lens van je camera losmaken. Deze draai je vervolgens om en hou je een stukje voor je camera, om zo het macro-effect te creëren. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een foto kunt nemen.

De beste lens voor dit trucje is een 18-55mm lens. Nadat je de lens van de camera hebt gehaald moet je de camera op de Manual-stand zetten, anders geeft hij een foutmelding omdat er geen lens op zit en kun je geen foto's maken. De autofocus werkt nu ook niet, dus je zult zelf moeten scherpstellen. Dit doe je door de camera dichterbij of juist verderweg van je onderwerp te houden. Je ziet vanzelf wat beter werkt. De camera kan nu ook het diafragma niet meer bepalen, dus dit moet je ook handmatig doen. Op de achterkant van de lens, het deel wat normaal gesproken aan de camera vastzit, zit een klein plastic schuifje. Met dit schuifje kun je het diafragma handmatig bedienen.

Macro-foto trucje

Afbeelding via Improve Photography 

Statief 

Het is nogal instabiel omdat je de lens zo stil mogelijk vast moet houden. Je kunt daarom het beste een statief gebruiken, om de camera in ieder geval stabiel neer te zetten.

Er zijn ook speciale verloopstukjes te koop waarmee je betere macro-foto’s kunt maken. Meer informatie daarover lees je hier.

Omslagfoto: Wet Days, door lezersfotograaf Wilbert de Bruijn 
 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie