Studiofotografie met eenvoudige middelen

Studiofotografie met eenvoudige middelen

Jasper van Bladel 7292
Je denkt, fotograferen met een thuisstudio kost een hoop tijd, plek en vooral geld. Dat valt best mee. Fotograaf Raúl Neijhorst heeft ruim tweehonderd shoots per jaar in zijn thuisstudio. Hij maakt gebruik van bescheiden middelen, zoals een compactcamera, continulicht, behang en laminaat. Digifoto Starter organiseert op 10 juni een workshop waarin Raúl je alles leert over studiofotografie. Hier een voorproefje.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Raúl maakt in zijn thuisstudio in Delft gebruik van een compactcamera en goedkope materialen zoals drie rollen behang en één vierkante meter laminaat. Als lichtbron gebruikte Raúl vroeger eenvoudige bouwlampen met daaraan vastgebonden paraplu's.


Raúl aan het werk met model Jilly Knol, die ook bij de workshop aanwezig is. 

Bouwlampen

Werken met bouwlampen klinkt niet echt logisch. Het is inderdaad niet wat de meeste fotografen gebruiken in hun studio. Toch kun je er goede resultaten mee boeken zonder veel te investeren. Wel moet je op een aantal zaken letten, wil het allemaal goed en vooral veilig verlopen. Zoals we allemaal weleens gevoeld hebben, kunnen bouwlampen erg warm worden. Als je er een paraplu aan bevestigt, doe dat dan op een goede afstand van de lamp. Als je de paraplu te dicht bij de warme lamp bevestigt, kan er brand ontstaan. Een halve meter is voldoende.

Dat bevestigen van de paraplu deed Raúl altijd met een touw of sjaal, want het moet allemaal wel makkelijk en goedkoop blijven. Let er bij het kopen van een bouwlamp op dat je voor een beetje goed licht minimaal 500 watt nodig hebt. Er zijn bouwlampen met een kleiner wattage, maar die geven gewoonweg niet genoeg licht. 


Raúl staat met een paraplu voor zijn softbox. Een bouwlamp geeft hetzelfde effect.

Compactcamera

Bouwlampen werken dus prima voor Raúl, toch heeft hij ze intussen verruild voor een aantal softboxen met flitsers, die hij echter niet als flitser gebruikt. Hij fotografeert met het continu brandende instellicht van de installatie. Dat geeft hetzelfde effect als met de bouwlampen, maar omwille van de professionaliteit heeft Rául ervoor gekozen zijn bouwlampen niet meer te gebruiken.

En de camera? Een Sony DSC F828 uit 2003. Nog steeds maakt Raúl alle studiofoto's met zijn trouwe Sony. Hij heeft zelfs twee exemplaren van diezelfde camera bijgekocht, als reserve.

Raúl kan uitstekend werken met zijn bescheiden materiaal. Ondertussen leeft hij van zijn fotoshoots en doet hij er ongeveer tweehonderd per jaar. In Nederland én in Suriname.

Workshop - meld je nu aan!

Wil jij ook leren hoe je eenvoudig kunt beginnen met studiofotografie? Op 10 juni organiseert Digifoto Starter een uitgebreide workshop studiofotografie waarin Raúl en zijn compagnon Remco van Vondelen je alles leren over het fotograferen in de (thuis)studio. Wil je er bij zijn? Opgeven kan via dit formulier.

Zie hier het programma:

 • 11:00 - 11:30 Ontvangst
  Bij aankomst staat koffie, thee en fris gereed.
 • 11:15 - 11:30 Kennismaking 
  De fotografen introduceren zichzelf en doen een kort rondje langs alle deelnemers.
 • 11:30 - 12:30 Basisbegrippen en de ingrediënten voor een goede foto
  Raúl en Remco leggen je alles uit over de benodigde basisbegrippen en de invloed van sluitertijd, diafragma en iso-waarden bij studiofotografie. Ook leer je alles over licht en wat daar bij komt kijken.
 • 12:30 - 13:00 Lunch
  Voor iedere deelnemer staat een lunchpakket gereed met luxe broodjes, fruit en melk. De lunch is inbegrepen bij de prijs.
 • 13:00 - 15:00 Studiofotografie in de praktijk
  Je hebt de theorie onder de knie, tijd om aan de slag te gaan! De workshopruimte wordt omgetoverd in twee studio's. In de ene gaan we met flitslicht aan de gang, in de andere studio laten we je zien hoe je met continulicht kunt werken.
 • 13:00 - 13:30 Basisopstelling, zwarte achtergrond, modelinteractie, low-key
  In het eerste deel van de praktijkworkshop gaan we aan de slag met studio-opstellingen bij een zwarte achtergrond, modelinteractie en laten we je zien hoe je low-key-foto's maakt.
 • 13:30 - 14:00 Opstelling witte achtergrond, high-key
  Vervolgens verplaatsen we ons naar de studio met witte achtergrond voor high-key-foto's.
 • 14:00 - 15:00 Groepen gesplitst - fotograferen bij zwarte en witte achtergrond 
  Nu iedereen alles onder de knie heeft worden de groepen gesplitst en kan er bij de zwarte en witte achtergrond gefotografeerd worden
 • 15:00 - 15:30 Photoshop, snel resultaat
  Foto's gemaakt? Dan gaan we over op de bewerking. Raul en Remco leggen uit hoe je in eenvoudige stappen snel een mooi resultaat kunt bereiken, zonder uren per foto bezig te zijn.
 • 15:30 - 16:00 Fotobespreking 
  Tot slot bespreken de fotografen de foto's die tijdens de workshop gemaakt zijn.
afbeelding van Anonymous

Leuk, maarrrr, online koop je een kompleet nieuwe en komplete starter-studio-set voor minder dan 200 euro, inclusief 1 achtergrondsysteem. Dan werk je met daglichtlampen met meer lichtopbrengst tegen minder wattage. En dat is gewoon veiliger, en natuurlijk ook goedkoper.

afbeelding van Olga Mulder

Hoeveel plaatsen zijn er nog beschikbaar? en wat is het laatste moment van opgave? (ik weet namelijk niet of ik mijn eigen afspraak kan verzetten, maar mocht het lukken zou ik graag meedoen)

groet,
Olga Mulder

afbeelding van angeliek

wanneer is de volgende?

afbeelding van Julian

30 september is er weer een Workshop Studiofotografie! Aanmelden kan via deze link.