Studiofotografie: ingebouwde flitser gebruiken als zender

Studiofotografie: ingebouwde flitser gebruiken als zender

Fokelien Broekstra 289
In studiofotografie heb je een zender nodig om alle lampen tegelijk aan te sturen. Als je een studio deelt met een andere fotograaf, zal deze zender soms per ongeluk in een tas kunnen belanden. Balen, maar hoe kun je dan alsnog alle lampen in een keer besturen zonder de zender?

Zender

Studiofotografen kennen het fenomeen trigger oftewel zender wel. Dit is een klein apparaatje die je bovenop de flitsschoen van je camera bevestigt. Via dit apparaatje stuur je de externe flitsers of lampen in de studio aan. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere lampen aansturen. 

Ingebouwde Flitser

Veel camera’s hebben een ingebouwde flitser. Een ingebouwde flitser zit bij een spiegelreflex vaak boven op de camera en is standaard ingeklapt. Je kunt deze flitser op ieder gewenst moment uitklappen. Compactcamera’s hebben de flitser vaak ingebouwd in de body, hierdoor blijft hij altijd zichtbaar. Op het moment dat je de flitser wil gaan gebruiken moet je hem alleen even activeren.

Lichtsterkte

Bij de ingebouwde flitser kun je in de instellingen de lichtsterkte aanpassen. Zorg ervoor dat de ingebouwde flitser niet te hard flitst, maar net genoeg zodat de externe flitsers of lampen jouw flitslicht opvangen.

‘Gezichtslijn’

Hou rekening met de ‘gezichtslijn’. De externe flitsers moeten de flits van de ingebouwde flitser wel kunnen zien. Als deze niet in het  gezichtsveld van je externe flitser is zal hij niet afgaan. De eerste keer moet je waarschijnlijk experimenteren met de flitssterkte, als je dit eenmaal goed hebt ingesteld kun je de flitssterkte standaard blijven gebruiken.

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien