Studiofotografie: Een witte backdrop goed op de foto krijgen

Studiofotografie: Een witte backdrop goed op de foto krijgen

Senta Bemelman 953
Fotografeer jij met een witte achtergrond in de studio, maar wordt deze op de foto alles behalve wit? Leer hoe je de juiste belichting krijgt en de achtergrond correct in beeld brengt.

Een witte achtergrond die op portretfoto’s donker kleurt is erg vervelend. De oorzaak van dit probleem schuilt in de belichting.

Omgekeerde kwadratenwet

De reden waarom de achtergrond donker wordt heeft te maken met de omgekeerde kwadratenwet. Dit heeft te maken met de kracht van het (flits)licht en de afstand tot het onderwerp. Zo krijgt een onderwerp dat twee keer zo ver is van de lichtbron slechts een kwart van de hoeveelheid afgegeven licht. Is de afstand te groot, dan heb je last van onderbelichting.

Oplossing

Wanneer je de afstand tot je onderwerp vergroot dien je ook de belichting of de flitskracht aan te passen. Vergroot jij de afstand tot jouw model van vier meter naar acht meter, dan dien je ook het diafragma aan te passen. Je hebt vier keer zo veel licht nodig om het onderwerp goed te belichten. Dit kun je bepalen aan de hand van f-stops, 2 stops hoger zou in principe de juiste hoeveelheid licht afgeven. Je kunt ook de kracht van jouw flitser vier stappen verhogen voor hetzelfde resultaat.

Verklein ook de afstand tussen jouw model en de achtergrond en voeg eventueel een extra lichtbron toe aan de zijkant van de backdrop. Wanneer je de backdrop schuin aan de achterkant verlicht met een lamp, wordt deze lichter, waardoor je onderbelichting voorkomt.

Opzet

Om een goed belichte achtergrond te krijgen, kun je het beste twee lichtbronnen gebruiken, zoals hierboven genoemd. Maar ook wanneer je  maar één lichtbron hebt kun je aan de slag. Plaats deze lichtbron achter het model en richt het naar de backdrop. De hoeken worden hierdoor iets donkerder, maar dit kun je gemakkelijk in Photoshop corrigeren.

Bekijk in de onderstaande video diverse opzetten en tips om de witte achtergrond perfect op de foto te krijgen. Hierin geeft fotograaf Gavin Hoey bovendien ook tips over de nabewerking.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta