Studiofotografie: Begin met één lamp

Studiofotografie: Begin met één lamp

Fokelien Broekstra 850
Als je net begint met het fotograferen in een studio is alles wat met studiobelichting te maken heeft nieuw. Denk daarom in het begin niet te groot, start met een studio-opstelling met één lamp en ga vanuit dit principe verder denken aan uitbreiding.

Lichtvervormers leren kennen

Als je net een eigen studio hebt, word je waarschijnlijk overweldigd door het apparatuur dat je aangeschaft hebt. Vijf lampen en verschillende lichtvervormers. Je moet al je nieuwe apparatuur leren kennen en weten welk resultaat welke vervormer heeft. Het is handig om dit eerst voor jezelf op een rijtje te zetten.

Één lamp

Kies er daarom voor om te beginnen met één lamp in je studio-opstelling. Hierdoor zie je precies op welke positie je lamp het beste resultaat geeft en hoe hij het beste ingesteld kan worden. Als jij je eerste studiolamp door en door kent en weet wat zijn sterke en zwakke punten zijn, kun je voor een tweede lamp gaan.

Lampen uitbreiden

Als jij de mogelijkheden van de eerste lamp kent, kun je verder naar een tweede lamp in de opstelling. Voeg deze als bijlicht toe aan de opstelling. Je zult met één lamp gemerkt hebben dat er altijd schaduwen op het gezicht vallen. Met een tweede lamp kun je deze schaduwen voorkomen en wegwerken. Leer ook de kracht van je bijlicht kennen, als je dit op orde hebt kun je kiezen voor een grotere opstelling. Je zult zien hoe meer lampen je gaat gebruiken, hoe beter je dit op elkaar moet afstemmen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien