Straatfotografie

Straatfotografie: Val zo min mogelijk op!

Samantha Ribeiro 427
Bij straatfotografie kun je prachtige beelden krijgen. Alleen kunnen mensen er slecht op reageren. Om dit soort problemen uit de weg te gaan, hebben wij een paar handige tips.

Straatfotografie is best makkelijk. Je gaat de straat op en fotografeert de buurt een beetje.Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. zorg ook dat je de juiste belichtingsinstellingen gebruikt om ondervwachte momenten snel te kieken. Daarnaast moet je ook oppassen met hoe mensen op jou als fotograaf reageren. Als je heel opvallend een foto maakt van een plek waar toevallig mensen staan, is de kans groot dat je boze mensen op je dak krijgt.

Val niet te veel op

Natuurlijk moet je niet in een camouflagepak gekleed gaan, dit slaat de plank mis. Je geeft men bovendien ook de verkeerde gedachte. Maar draag niet te opvallende kleuren en ga ook niet praten met iemand alsof je op de markt staat. Het ding is dat mensen jou dan aankijken, waardoor de spontaniteit die je juist in de foto wilt hebben, vervaagt. Vraag liever achteraf om toestemming en laat de persoon ook de foto zien. 

Niet te grote apparatuur

Naast het feit dat je niet rond moet rondlopen in een camouflagepak, is het ook niet handig om rond te lopen met opvallende apparatuur. Als je een grote zoomlens op een groep mensen richt, krijg je heel snel reactie. De een reageert anders dan de ander, dus je krijgt mensen die hun gezicht afdekken of mensen die boos op je afstappen. Daarnaast, kun je met een grote zoomlens vaak niet het beeld krijgen dat je eigenlijk wilt, dus probeer zo klein mogelijke apparatuur te gebruiken.

Alternatief

Je zou op andere manieren kunnen fotograferen, zodat je niet opvalt. Eén daarvan is door vanuit de heup te fotograferen. Hierdoor lijkt het gewoon alsof je de camera vast hebt en er niks mee doet. Een beetje sneaky, maar zo krijg je de foto’s wel. Sommige camera’s hebben een (kantelbaar) schermpje waarop je kunt zien wat je fotografeert. Heeft jouw camera dat niet? Dan is het een beetje tasten in het donker, maar je kan de foto’s gelukkig altijd terugkijken en opnieuw proberen te maken.

Lees hier hoe je nog meer vreemden kunt benaderen. 

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha