Straatfotografie tip: Schiet vanaf je heup

Straatfotografie tip: Schiet vanaf je heup

Redactie 651
Straatfotografie is een erg spannende vorm van fotografie. Je kan je foto's vrijwel niet plannen, mensen kunnen onverwacht reageren en op straat kan er van alles gebeuren. Toch zijn er een aantal manieren die de kans dat je met een mooie foto terugkomt vergroten. Vandaag: fotograferen vanaf heuphoogte.

Straatfotografie is erg leuk en verslavend om te doen, je kunt het dynamische stadsleven vangen zoals het voor je uitrolt op straat. Als je goed kijkt is het leven op straat soms net een groot toneelstuk en als je een camera bij de hand hebt kun je schitterende beelden maken.

Foto: Thomas van Galen

Ongemerkt

Om het ‘toneelstuk’ niet te verstoren wil je eigenlijk niet dat iedereen ziet dat je aan het fotograferen bent. Het is dus belangrijk om een manier te vinden om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vanaf heuphoogte te fotograferen.

Hoewel er al veel mensen zijn die vrijwel nooit een foto maken met hun camera aan hun oog, denk aan de kantelbare lcd-schermen van tegenwoordig, gaan mensen er nog steeds vaak vanuit dat als je je camera niet aan je oog hebt, je geen foto maakt. Gebruik dit voordeel!

Oefening

Er zijn veel camera's die een uitklapbaar scherm hebben, zodat je alsnog kan zien wat je op de foto zet. Heb je geen uitklapbaar scherm, dan blijft het een gok, maar gelukkig kan je met digitale fotografie direct je foto terugkijken zodat je weet wat je hebt gemaakt. Die gok kun je overigens verkleinen door veel te oefenen én door  (nu wordt het wat technisch) een diafragma in te stellen waarbij een groot gedeelte van je foto scherp is. Kies bijvoorbeeld f/7.1 of f/6.3. Zo wordt de kans op scherpe foto’s aanzienlijk groter. Belangrijk is ook om te weten op welke afstand je een onderwerp of persoon moet benaderen om deze mooi in beeld te krijgen.

We geven toe: het kost wat oefening. Maar als het deze techniek eenmaal onder de knie hebt kan het prachtige foto’s opleveren.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie