Straatfotografie: gekleurd glas gebruiken voor je foto

Straatfotografie: gekleurd glas gebruiken voor je foto

Aäron Nasarany 432
Met de kerstdagen in aantocht kunnen we allen onze glas heffen om te toosten op het afgelopen jaar. Als fotograaf kun je volop experimenteren om deze twee feestdagen memorabel vast te leggen. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je glas kunt gebruiken voor mooie plaatjes bij straatfotografie!

Straatfotografie

Bij straatfotografie draait alles om het vastleggen van het straatleven. De drukke straatjes, verschillende bouwstijlen en natuurlijk de mensen die rondlopen. Het is een kunst om de interactie en het leven van de voorbijgangers onbewust te fotograferen. Maar hoe kan je glas gebruiken om jouw foto’s een creatieve twist te geven?

Kleur

Kleur geven aan een foto kan door middel van het fotograferen door gekleurd glas zoals glas in lood. Glas in lood is vaak onbereikbaar omdat ze bijvoorbeeld hoog in een kerk bevestigt zijn. Je kunt ook een glazen beker pakken met een leuk kleurtje en de beker voor de lens houden. Met een kleur kun je een bepaalde emotie overbrengen. Soms kan dit een foto net wat meer sfeer geven. 

Spelen met reflecties

Glas komt voor in alle soorten en maten. Flinke raampartijen zorgen ervoor dat je als fotograaf kunt experimenteren met reflecties. Hoe dichter bij het glas, hoe minder reflectie. Sta dus op een afstand van een raam. Naast reflecties zijn ramen geschikt voor portretfotografie in natuurlijk licht: laat het model bijvoorbeeld bij het raam staan zodat het licht op het gezicht valt.

Experimenteren

Onder het motto van – scherven brengen geluk – kunnen we er ook voor kiezen om uiteenspattend glas te fotograferen. Benieuwd hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? In dit artikel lees je er alles over.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron