Straatfotografie in zwart-wit

Straatfotografie: Fotografeer in zwart-wit!

Samantha Ribeiro 610
Zwart-wit foto’s zijn populair. Hoewel we allang foto’s maken in kleur, zijn er toch nog fotografen die liever zwart-wit foto’s maken.

Als je midden op de dag op straat fotografeert, is de kans groot dat het licht niet mooi is. Vooral op een zonnige dag kan het licht te fel zijn, waardoor je overbelichte foto’s krijgt. Maar te vel licht, kun je wel tot op zekere hoogte goed bewerken. 

Fotograferen in RAW

Door te fotograferen in RAW, heb je veel meer mogelijkheden in de nabewerking. Vrijwel iedere camera heeft een zwart-wit functie. Maar dat is toch niet altijd even handig. Zodra je een foto in die stand hebt gemaakt, heb je juist minder mogelijkheden in de nabewerking. Als je in RAW en kleur fotografeert, kun je achteraf kiezen hoe je zwart-wit je die foto. Hierbij kun je specifiek richten op diverse grijstinten in je foto op basis van de kleuren. 

Minder afleiding door kleuren

Als je op straat gaat fotograferen, kom je veel kleuren tegen. Deze kleuren kunnen zorgen voor onrust en afleiding. Als je de foto later omzet naar zwart-wit, heb je ineens een veel rustigere plaat. De focus ligt meer op de mensen in plaats van kleding. Natuurlijk is het zo dat je de kleur er wel in houdt als het cruciaal is, dus bijvoorbeeld bij felle schoenen.

Nabewerking

Bij de nabewerking heb je veel variatie, omdat je in RAW heb gefotografeerd, maar kijk daarmee uit. Je wilt natuurlijk niet te veel van het goede hebben, dus pas op dat de donkere delen van de foto niet te donker worden en de witte delen niet te licht. Denk ook aan je beeldscherm. Beeldschermen staan verschillend ingesteld als het gaat om contrast, dus probeer je (bewerkte) foto's op verschillende beeldschermen te bekijken als je niet zeker weet of de jouwe goed is ingesteld. Doe dit om te testen of je foto's er een beetje hetzelfde uit zien.

Heb jij mooie straatfoto's? Upload deze dan in onze gallery.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha