Stop met fotograferen als toerist!

Stop met fotograferen als toerist!

Senta Bemelman 622
Fotograaf of niet, iedereen maakt graag vakantiekiekjes. Maar wil jij meer dan een leuke foto als aandenken? Stop met kijken als een toerist en sta stil bij het kijkpunt, de belichting en lijnen in je compositie.

Tijdens zijn reis naar IJsland ging auteur en directeur Geotechniek, Rodney McAffee, los met zijn camera. Na veel vooronderzoek over fotografietips nam hij zijn luxe spiegelreflexcamera mee op stap. Hij maakte ongeveer 6.000 foto’s tijdens zijn reis, maar in de praktijk leverde dit weinig uitstekende foto’s op. Uit iedere reeks van 200 foto’s was slechts één echt goed. Volgens Rodney was dit resultaat niet te wijten aan zijn uitrusting, voorbereiding of kennis, maar omdat hij fotografeerde vanuit de gedachtegang van een toerist.

Fouten

Overdonderd door het waanzinnige landschap, begonnen Rodney en zijn reispartners roekeloos te fotograferen. Hij maakte een korte checklist van alle dingen die zij niet goed deden.

1: Te weinig tijd nemen om de omgeving in je op te nemen
Door deze fout denk je niet na over hoe je onderwerp het beste op de foto overkomt.

2: Niet stilstaan bij het standpunt
Als je alle foto’s vanaf dezelfde hoogte maakt, of dezelfde plekken als iedereen kiest, krijg je weinig opvallende foto’s.

3. Niet nadenken over de belichting
Probeer te zoeken naar een hoek waar je de beste lichtval hebt.

4. Geen statief gebruiken
Bij landschapsfotografie is een statief een belangrijk element. Je gebruikt bijvoorbeeld vaak een lange sluitertijd om mooie wolkenpartijen of bewegend gras zacht en soepel in beeld te brengen. 

5. Geen kijkpunt bepalen
Het kijkpunt is een aspect op je foto waar het oog van mensen heen getrokken wordt. Je kunt bijvoorbeeld de regel van derden gebruiken bij het kiezen van een kijkpunt. 

6. Niet nadenken over de voorgrond en belangrijke lijnen in de compositie
Door het gebruik van lijnen kun je een betere compositie bepalen. Als je nadenkt over de onderwerpen die op de voorgrond staan, ga je nadenken over hoe je diepte creëert. 

Hoewel Rodney geen professionele fotograaf is, zijn de bovengenoemde problemen herkenbaar voor iedere (beginnende) fotograaf. Hij benadrukt dat hij geen technische fotografieachtergrond heeft en zelfstandig het vak bestudeert. Voor hem is progressie belangrijk en kunnen de foto’s die hij maakt zo alleen maar beter worden.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta