Stilleven: 7 vlotte tips voor toffe platen

Stilleven: 7 vlotte tips voor toffe platen

Senta Bemelman 705
Bij een stilleven wordt over ieder onderdeel van de foto nagedacht. Met deze vlotte tips maak je snel betere foto’s!

Een stilleven is een goede oefening voor iedere beginnend fotograaf. Je leert bewust met compositie en belichting omgaan. Daarnaast is het ook handig dat het onderwerp niet beweegt, waardoor je goed met de belichtingsinstellingen kan oefenen.

1:Teken voordat je fotografeert

Bedenk wat je wil fotograferen en teken dit op een vel papier. Dit hoeven geen hoogwaardige kunstwerken te zijn, maar een paar simpele schetsen geven je vaak veel inspiratie. Hierdoor weet je tijdens het fotograferen vaak sneller wat voor soort foto je in gedachten hebt.

2: Maak simpele opzetten

Houd het simpel en kies bijvoorbeeld voor een witte achtergrond. Fotografeer naast het raam en maak gebruik van het daglicht.

3: Speel met het licht

Neem een bureaulamp als lichtbron en schijn deze vanaf diverse standpunten op je onderwerp. Probeer hiermee van onderaf, bovenaf of van achteren je onderwerp te belichten.

4: Fotografeer reflecties

Maak je stilleven interessanter door reflecties toe te voegen. Dit kan een verrassend goede toevoeging in je foto zijn!

Deel jouw mooiste stilleven in onze Gallery

5: Denk abstract

Denk in simpele vormen, maar wakker ook je creativiteit aan. Voeg twee elementen samen in beeld of maak twee losse onderdelen een nieuw geheel.

6: Benadruk attributen

Laat je attributen zo goed mogelijk naar voren komen in de foto en voeg direct sfeer toe. Hiervoor kun je bijvoorbeeld stoom of waterdruppels gebruiken. Besprenkel bijvoorbeeld een appel met water om deze er verser uit te laten zien.

7: Voeg een boodschap of verhaal toe

Geef je kiekje betekenis. Dit kan door bepaalde elementen in je foto aan elkaar te koppelen. Wees origineel en probeer het verhaal dat je wil vertellen van tevoren in gedachten te houden.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta