Stijltips voor je foodfotografie

Stijltips voor je foodfotografie

Fokelien Broekstra 297
Foodfotografie is iets dat we allemaal eens kunnen proberen. Met je telefoon kun je al een geschikte foto maken. Wij zetten drie handige tips op een rij om je voedselfoto’s nog aantrekkelijker te kunnen maken.

Licht

Licht is in iedere foto belangrijk, zo ook bij foodfotografie. Het is belangrijk  om licht op je eten te laten vallen. Denk hierbij aan jouw positie en waar het licht vandaan komt. Voorkom dat er een schaduw over je eten valt. Laat het licht vanaf opzij komen of van recht voor je. Dit zorgt ervoor dat het licht mooi op je eten valt en niet wordt gehinderd door jouw lichaam.

Textuur, kleuren en lagen

Kleuren kunnen veel zeggen over het eten. Zorg er daarom altijd voor dat je witbalans op de juiste temperatuur is ingesteld waardoor je eten gewoon een natuurlijke kleur krijgt. Door de juiste kleuren te gebruiken wordt de aandacht van het oog naar het eten toegestuurd.

Texturen zorgen juist voor een verhaal in de foto’s. Een strakke tafel met een bord zorgt voor een schone uitstraling terwijl een ruwe donkere achtergrond iets duisters geeft.

Door de lagen die je in je foto kan toevoegen, kun je diepte aan een scene creëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je onderwerp iets omhoog te laten komen door een aantal borden met verschillende afmetingen op elkaar te stapelen.

Compositie

Het is onzinnig om veel loze ruimte om je onderwerp heen te hebben. De ruimte wordt vaak omgezet in een storende factor in je foto. Natuurlijk kun je deze ruimte ook opvullen en gebruiken om de kijker bij je foto te betrekken. Denk daarom actief na over de opstelling.

 


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien