Statief: schakel de beeldstabilisatie uit

Statief? Geen beeldstabilisatie nodig!

Fokelien Broekstra 592
Tegenwoordig hebben de moderne lenzen beeldstabilisatie. Als je vanuit de hand fotografeert probeert de lens de bewegingen te corrigeren. Super handig natuurlijk! Maar niet wanneer je vanaf een statief fotografeert.

Beeldstabilisatie

Lenzen met beeldstabilisatie zijn continue bezig om bewegingen te corrigeren om scherpe foto’s te krijgen. Als je flink bent ingezoomd heb je vast weleens gezien dat de kleinste wiebelbewegingen al grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van je foto’s. De beeldstabilisatie probeert de kleine wiebelbewegingen te corrigeren. Lees hier meer over de werking van beeldstabilisatie.

Statief? Beeldstabilisatie niet nodig!

Werk je vanaf een statief, dan is het verstandig om de beeldstabilisatie uit te schakelen. Op een statief staat jouw camera vast. Bij een goed stevig en stabiel statief zal je camera daarom ook niet heen en weer wiebelen. De beeldstabilisatie blijft de foto wel continue corrigeren. Zorg er daarom voor dat je de functie tijdelijk uitschakelt.

Vergeet niet om de beeldstabilisatie weer aan te zetten

Zet na het fotograferen vanaf een statief de beeldstabilisatie weer aan. Doe dit voordat je de camera terug in je cameratas stopt. Als je jouw camera onverwachts eens snel moet pakken, voorkom je het probleem dat je beeldstabilisatie uitstaat.  Er is niks vervelender dan een mislukte foto omdat er een klein knopje verkeerd staat.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien