Statief aanschaffen: waar moet je opletten?

Statief aanschaffen: waar moet je opletten?

Fokelien Broekstra 373
Veel fotografen kopen bij hun standaarduitrusting een stateif. De eerste aanschaf is het lastigste, want wat voor statief heb je nodig? En wat is je budget? Het is belangrijk om een aantal zaken op een rij te zetten voor je tot de koop over gaat. Een verkeerde aanschaf zou immers zonder van het geld zijn.

Locatie voor gebruik statief

Wat is de locatie waar jij je statief wil gebruiken? Is dit standaard in de studio of wil je hem echt mee op pad nemen? In de studio of op een vaste locatie kun je best een statief hebben van een wat zwaarder materiaal van bijvoorbeeld Cullmann, je hoeft dit statief niet mee te slepen, waardoor het gewicht en het formaat geen belemmering is voor je werk. Zwaarder materiaal is vaak ook steviger waardoor je camera ook stabiel staat. Ben jij juist meer aan het reizen, dan kan het fijn zijn om een wat lichter en kleiner statief te kopen van bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook kiezen voor een lichter statief van bijvoorbeeld van MeFoto zodat je hem makkelijk mee kan nemen naast je fototas. Sommige statieven kunnen bijvoorbeeld makkelijk bevestigd worden aan je tas. Of zelfs in je tas gestopt worden omdat hij zo klein is.

Draaggewicht

Kijk ook naar het gewicht dat een statief kan dragen. Ken het gewicht van jou camera met daarop bevestigd de zwaarste lens die je in je bezit hebt. Door van dit gewicht uit te gaan weet je zeker dat jij je camera met al je lenzen op het statief kunt bevestigen. Let dus goed op het maximale draagvermogen of dat voldoende voor jou is.

Maximale werkhoogte

Ook de maximale werkhoogte is belangrijk om in de gaten te houden. Als jij wat groter bent is het fijn dat jij je camera op ooghoogte kunt positioneren. Bekijk dus ook altijd wat de maximale hoogte is en of dit af te stellen is op jou lengte.

Vergrendelmechanisme

Denk ook na wat voor vergrendelmechanisme van de poten voor jou het beste werkt. Als jij niet snel kan handelen om je statief uit te vouwen, dan is het statief niet geschikt voor jou. Probeer daarom altijd voor dat je het statief aanschaft in de winkel te proberen welk vergrendelsysteem het beste bij je past.

Juiste kop

Denk ook na welke kop bij jou past. Kies je voor een videokop zodat je makkelijk kan pannen, of ga je voor een balhoofd omdat je vaak een stilstaand beeld wil fotograferen? Denk hier ook goed overna. Achteraf de kop van je statief wijzigen kost immers veel geld.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien